Ponoka-zanger Rick de Gier presenteert debuutroman en nieuw Ponoka-album 'NINEVE'

24-01-2011 @ 21:15

Een crossmediaal kunstproject, een literair-audiovisuele belevenis – de omschrijvingen van Nineve worden al gauw wat potsierlijk. Vast staat in ieder geval dat het schrijfdebuut van Rick de Gier, zanger van de band Ponoka, niet in een hokje past: een roman met bijgeleverde popsoundtrack, songteksten die doorgaan waar de hoofdstukken ophouden, sfeervolle comic-illustraties, verrassende achtergrondfilmpjes.
 
Nineve is een geestig en aangrijpend verhaal over popcultuur, authenticiteit, liefde, (on)geloof en het einde van de wereld. Het verhaal van de 24-jarige Daan, die na een jeugd in een benauwend evangelisch-christelijk milieu geheel per ongeluk en tegen zijn eigen zin doorbreekt in de Nederlandse popscene.

In de kaft van het boek is het nieuwe album van Ponoka gestoken: Outtakes from the Revival Songbook. Daarop is bij elk hoofdstuk een aanvullend liedje te horen. De songteksten zijn opgenomen in het boek. Tekenaar Juan de Graaf voorzag het geheel van prachtige stripillustraties, en op internet zijn diverse filmpjes te bekijken die in de roman een prominente rol spelen.
 
Rick de Gier (1979) is naast schrijver en muzikant werkzaam als film- en popjournalist voor o.a. de VPRO Gids en Cinema.nl. Met Ponoka maakte hij eerder de lovend ontvangen albums Hindsight (2007) en Built to Fly (2009) – beiden verschenen bij muzieklabel VOLKOREN.
 
Nineve is een samenwerkingsproject van VOLKOREN en uitgeverij Brandaan. Boek en cd verschijnen samen op 11 maart 2011 tijdens een officiële presentatie in het Utrechtse EKKO. Daarvoor, op 6 maart, zal Ponoka ook al met het project aanwezig zijn tijdens het jaarlijkse VOLKOREN Festijn in Hedon in Zwolle. Op www.nineve.net zijn nu al fragmenten te lezen en liedjes te beluisteren. Tot aan de release zal er regelmatig nieuw materiaal worden toegevoegd.

De pers over Ponoka:
Ponoka voegt zich bij de voorhoede van de Nederlandse popscene. (...) Wat vooral opvalt is de melodieuze rijkdom en emotionele veelkleurigheid van de liedjes. - De Volkskrant

Subtiele persoonlijke bespiegelingen van een man met karakter en oog voor detail. - OOR

Wonderschone liedjes.-  3VOOR12