Eerste release Amsterdam Jazz Collective uit sinds eind 2010

15-02-2011 @ 20:05

De eerste release van het Amsterdam Jazz Collective (AJC) is sinds eind 2010 verkrijgbaar. Runnin’ was de eerste single afkomstig van het album Everybody needs love wat verschijnt op Episode Records. Op Runnin’ wordt het collectief vergezeld door soultalent Ivar Vermeulen (bekend van zijn album Ivar (EMI Music) en diverse muziekstukken die hij heeft gecomponeerd, en gezongen voor TV-commercials).
AJC bestaat uit trombonist/pianist/producer Michael Rorby en DJ/producer Kenny Large. Geïnspireerd door soul en jazz uit de beginjaren ‘60, en hedendaagse dancemuziek besloten zij samen meerdere arrangementen met invloeden uit deze periodes te combineren. Vervolgens hebben ze hier verschillende bevriende, in Amsterdam gevestigde singer/songwriters op uitgenodigd te schrijven en zingen. De gastartiesten zijn afkomstig uit zeer uiteenlopende windstreken wat het album een bonte verzameling van stijlen en culturen maakt.
Naast Ivar Vermeulen levert vocalist Jerique Allan (bekend van Robby Rivera “We live for the music”) een bijdrage. De uit New York afkomstige tekstdichter Correspondence, wiens album Time to go in 2008 op Episode Records uitkwam, drukt met zijn ontspannen raps en vocalen een herkenbare stempel op verschillende nummers. Tot slot heeft de Zuid-Afrikaanse zanger Sthwayza een touch of Africa toegevoegd aan het album door op verschillende nummers in het Zulu te zingen. Sthwayza vertolkt wereldwijd verschillende rollen in de musical The Lion King.
Het samenbrengen van deze verschillende nationaliteiten en achtergronden heeft geresulteerd in een album dat tien tracks telt met de gemeenschappelijke thema’s liefde en gebroken harten. Behalve door de vocalisten wordt op Everybody needs love een hoofdrol opgeëist door live instrumenten, zoals een jazzbass, trombone, rhodes, en clavinetten. In combinatie met de geprogrammeerde beats van Michael Rorby en Kenny Large komen de nummers tot leven en waant de luisteraar zich binnen de kortste keren in een warm, sfeervol jazzcafé.
De kwaliteitsstempel van AJC blijft niet onopgemerkt. Zo bejubelde Giel Beelen hen in zijn jazzprogramma op Radio 6 en verscheen Runnin’ in oktober 2010 op het compilatiealbum Gieljazz, te midden van Nederlandse artiesten met internationaal aanzien als Caro Emerald, Giovanca, Kraak & Smaak, en Wouter Hamel.

www.episoderecords.com
http://www.myspace.com/amsterdamjazzcollective