Veldhuis & Kemper met nieuw album + uitgebreide theatertour

03-04-2011 @ 23:48

Het nieuwe album van het duo Veldhuis & Kemper heet Dan maar niet gelukkig’ en is een verzameling van liedjes waarvan er een aantal ook in de theatershow te horen zijn. Het album gaat eveneens over geluk in de meeste brede zin van het woord.
Over ‘ergens bij horen’ bijvoorbeeld als het duo zingt dat ze tot hun grote spijt weer ‘Een van hen’ zijn geworden. Of over vriendschap en goede voornemens in ‘Moeten we vaker doen’ . Het vaderschap komt aan bod in ‘Blonde krullen’ en ‘Nooit als ik’, maar ook de dood speelt een rol op dit album getuige het intieme ‘Die ene dag’ en het uitbundige ‘Van leven ga je dood’. En bij geluk hoort uiteraard de liefde. Die wordt geprezen in het paradoxale ‘Mooi boos’ waarin met liefde wordt gekeken naar hoe de ander boos is en in ‘Zomaar ineens’ als wordt beschreven hoe je verliefd kan worden op je eigen vrouw. Maar er zijn minstens zoveel geliefden die alles in handen hebben om gelukkig te zijn en bij wie het ondanks dat simpelweg niet lukt. Zij komen aan bod in ‘Er is niets’. Ook wordt de huidige meditatie-trend enigszins op de hak genomen als het duo bezingt hoe ze op zoek zijn naar het ‘Hier en nu’. En het duo maakt een voorzichtig statement tegen de algeheel geldende opvatting dat je blij moet zijn met wat je hebt in ‘Veel te vroeg’.

Hoewel Veldhuis & Kemper voor hun gouden debuutalbum een Edison Music Award mochten ontvangen in de categorie Kleinkunst, is de aanpak van deze 5e CD allerminst kleinschalig te noemen. Het album is geproduceerd door Rob van Donselaar, die eerder voor 3 albums van het duo tekende, waaronder het Gouden debuutalbum. Van Donselaar pakt als producer uit in nummers die daarom vragen waardoor soms orkest-achtige arrangementen ontstaan met o.a. veel blazers. Nummers met een intiem karakter, zijn zo puur mogelijk gehouden. Ook is hier en daar een accordeon te horen of mandoline, als niet eerder gebruikte toevoeging in de liedjes van Veldhuis & Kemper. Al met al levert het duo hiermee een soms uitbundig, soms intiem, maar altijd oprecht album af, waarin een frisse aanpak per nummer en onbevangenheid ten aanzien van het geheel centraal staan. Het plezier waarmee de nummers zijn geschreven en uitgewerkt, spat van de CD af.

Veldhuis & Kemper: Dan maar niet gelukkig
bestelnr CD: 807.A043.020
genre: Kleinkunst
label: pias