Yesterdays Future: Elvis Presley's first recordings

31-03-2012 @ 19:23

In de zomer van 1953 stapt een jongeman, van beroep truckchauffeur, in zijn lunchpauze The Memphis Recording Service Studio binnen, om daar voor slechts 4 dollar een geluidsopname voor eigen gebruik te maken. Zoals later blijkt, om zijn moeder voor haar verjaardag te verrassen met een opname van haar zoon. De naam van deze jongeman is Elvis Presley. Sam Phillips, de studiobaas, is die dag niet aanwezig maar de officemanager Marion Keiser herkent eigenlijk meteen het talent van deze 19 jarige jongeman. Ze stelt Elvis voor nog een opname te maken, zodat ze haar baas Sam Phillips kan enthousiasmeren over zijn talent. Het zal tot 1954 duren voordat Sam Philips, Elvis vraagt een demo in te zingen van de song “Without You”, maar helaas, ook deze song ligt Presley niet. Phillips legt uit dat hij op zoek is naar een blanke zanger die het ‘zwarte geluid’, weet voort te brengen. Hij is het die Elvis laat kennis maken met Scotty Moore en Bill Black. Opnieuw bezoekt Elvis de studio, dit keer in gezelschap van Scotty en Bill, maar ook van deze opnamesessie is Phillips, niet onder de indruk. Tijdens een korte pauze beginnen Elvis, Scott en Bill uit balorigheid een beetje te jammen. Het nummer dat gespeeld wordt is ‘That’s All Right Mama’. Als door een wesp gestoken rent Phillips, de controlekamer uit en roept, dit is de sound waar hij naar op zoek is. De rest is geschiedenis.

Voor Sun Records, het muzieklabel van Sam Phillips, neemt Elvis zo’n kleine 20 songs op waarvan er vijf op single worden uitgebracht. Elvis’ ster is geboren. Sam Phillips ziet na enige tijd ook wel in dat een artiest met een talent als dat van Presley te groot is voor het kleine en in feite vrij onbekende Sun Records. Elvis stapt over naar RCA (21-11-1955) en zal daar zijn carrière uitbouwen tot ongekende hoogten en zo THE KING worden. Het album 'First recordings' is een weerslag van die eerste periode die misschien wel één van de meest creatieve en zeker van de meest onbevangen periodes bestrijkt uit het rijke leven van de legendarische king of rock n roll Elvis Presley.

Tracklisting: That’s All Right Mama - Hound Dog- Don’t Be Cruel – True Love – You’re A Heartbreaker -Treat Me Nice - Teddy Bear - I’m Left You’re Right She’s Gone - One Night - Loving You Heartbreak Hotel - I Was The One - Blue Suede Shoes - Tutti Frutti - Shake Ratlle and Roll -–- Jailhouse Rock - Blue Moon- Love Me Tender

ELVIS PRESLEY - THE FIRST RECORDINGS

Bestelnr CD: JAZ 192810

label: jaz music, distr.: heartselling