17-04-2012 @ 09:26
In het DeLaMar Theater is 16 april de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van 2011 toegekend aan Egbert Derix en Gerard van Maasakkers voor hun lied "Zomaar onverwacht". Het was de twintigste keer dat de prijs voor de tekstdichter, componist en uitvoerend artiest van het beste theaterlied werd uitgereikt.
De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, is ingesteld om het beste theaterlied te bekronen dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd. De prijs – 3.500 euro en het bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt gemaakt door Frank Rosen – is beschikbaar gesteld door Buma Cultuur. De jury bestond dit jaar uit Cor Bakker, Nel Oskam, Frank van Pamelen, Marjolein Touw en Jacques Klöters (voorzitter).
De jury was 'diep geraakt' door het lied en sprak over 'een ontroerend lied dat getuigt van het leven', 'gedragen door een prachtige melodie en een originele akkoordengang.'
Vanwege het 25-jarig bestaan van het Amsterdams Kleinkunst Festival en het 20-jarig bestaan van de Annie M.G. Schmidtprijs vond de uitreiking plaats tijdens een groots georganiseerd Amsterdams Kleinkunst Gala in het DeLaMar Theater. Mike Boddé en Claudia de Breij presenteerden de avond waarbij speciale optredens van bekende artiesten plaatsvonden, die klassiekers uit de geschiedenis van de Nederlandse kleinkunst ten gehore brachten. Onder andere Karin Bloemen, Wende Snijders, Freek de Jonge, Brigitte Kaandorp, Rob van de Meeberg, Ellen Evers, Lucie de Lange, Hermitage, Don Quishocking, Lucretia van der Vloot en Thomas van Luyn traden op samen met het Metropole Orkest onder leiding van Jurjen Hempel. De twee presentatoren traden zelf ook op. Na de prijsuitreiking zong Gerard van Maasakkers het winnende lied "Zomaar onverwacht", met het Metropole Orkest.
Tijdens de avond ontving oprichter en artistiek directeur Evert de Vries het Ereteken van Verdienste van de Gemeente Amsterdam uit handen van wethouder Carolien Gehrels. Zij prees De Vries om zijn jarenlange inzet voor de kleinkunst en het uitdragen van de naam van Amsterdam als bakermat en middelpunt van dit genre.