Nieuwste ontwikkelingen popmuziek op Buma Rotterdam Beats

09-08-2012 @ 16:57

Onthulling eerste festivalnamen: Hudson Mohawke (live, GB), Iggy Azalea (AU), Nick Waterhouse (US), Pac Div (US), The Opposites (NL), SKIP&DIE (NL), Dope D.O.D. (NL), Lil Silva (GB), Cinnaman (NL).

Op de derde editie van het twee jaar geleden met veel succes gestarte Buma Rotterdam Beats (BRB), zal dit jaar op 15, 16 en 17 november een reeks vernieuwende muzikanten, dj's en producers aantreden. Daarmee zet het internationale zakenplatform en showcase festival voor onder andere hiphop, r&b, soul, reggae, dubstep en bass, een nieuwe stap om in navolging van partnerfestivals Eurosonic Noorderslag en het Amsterdam Dance Event, uit te groeien tot het belangrijkste Europese platform binnen haar eigen genre. Bevestigde artiesten als Hudson Mohawke (live) en Lil Silva uit het Verenigd Koninkrijk, Pac Div en Nick Waterhouse uit de Verenigde Staten, Iggy Azalea uit Australië en The Opposites, SKIP&DIE, Jameszoo en Dope D.O.D. uit Nederland, hebben gemeen dat ze vooraan staan bij de nieuwste ontwikkelingen in de internationale popmuziek.

Volgens Roger Brouwn, festivaldirecteur van BRB, moet het avondprogramma de relevante artiesten en trends binnen het genre signaleren. "Deze eerste namen laten zien welke richting we op zullen gaan met deze editie,” zegt Brouwn. "We laten bezoekers in korte tijd kennis maken met een brede selectie nieuwe, opvallende en spraakmakende muziek.Brouwn gaat daarbij uit van een mix van nationaal en internationaal toptalent en een kleurrijke waaier aan muzikaal met elkaar verwante stijlen.

Een regelrechte headliner is de Schotse dj en producer Hudson Mohawke die in Rotterdam een spetterend liveoptreden komt geven. Hudson Mohawke is een van de belangrijkse muzikale vernieuwers van het moment met zijn elektronische beats met ongelooflijk diepe bassen en opzwepende, zuidelijke hiphopinvloeden. Mohawke is een opkomende, gewilde naam in de Amerikaanse hiphopscene; hij werkte onder meer met Kanye West die onlangs nog een beat van hem kocht die eigenlijk bestemd was voor de debuut-EP van zijn project TNGHT; een van de best ontvangen nieuwe muziekreleases van deze zomer.

Een andere artiest die snel naam maakt in de bovenlaag van de Amerikaanse hiphopscene, is rapster Iggy Azalea. Ze werd dit jaar als enige artiest door de lezers van BRB-mediapartner XXL, het voornaamste hiphopblad van Amerika, verkozen tot belangrijkste nieuwe hiphopact in de scene. "Je ziet voor het eerst in tijden weer flink wat vrouwelijke rappers opborrelen,' zegt Brouwn. "We zijn blij dat we een van de meest relevante namen uit die lichting hebben kunnen boeken voor een eerste optreden in Europa.” Iggy Azalea, die vanuit Australië naar de Verenigde Staten emigreerde om haar muzikale droom werkelijkheid te maken, werkt inmiddels met hiphopsuperster T.I. aan haar debuutalbum.

De internationale delegatie wordt vervolmaakt met rapgroep Pac Div uit Californië, een in de scene zeer hoog aangeschreven en muzikaal veelzijdig hiphoptrio dat vorig jaar met debuutalbum The Div een van de kwalitatief meest indrukwekkende releases van het jaar uitbracht. Eveneens uit Californië: Nick Waterhouse; een blanke soulzanger die is getekend door het progressieve en invloedrijke hiphoplabel Stones Throw en die ouderwets fantastische, rauwe r&b maakt zoals die de afgelopen periode snel aan populariteit wint. Ook veelbelovend: de Londense producer Lil Silva die de lokale scene verovert met zijn funky grimevariant.

Uit Nederland treden op BRB een aantal acts op met flinke internationale potentie. Rapgroep Dope D.O.D. heeft daarin al een grote stap gezet. Ze konden vorig jaar niet op BRB aanwezig zijn vanwege een tour door de Verenigde Staten in het voorprogramma van Korn maar komen nu niet alleen hun opzwepende liveset doen maar zullen tijdens het dagprogramma ook in detail vertellen over hun internationale tourervaringen. Veel mag worden verwacht van SKIP&DIE, het project van de Nederlandse producer Jori Collignon (C-Mon & Kypski, Nobody Beats The Drum) en de fantastische Zuid-Afrikaanse frontdame Cata.Pirata, dat live nieuw elan geeft aan de elektronische beats uit de laptop en invloeden mengt uit alle windstreken.

Naast optredens vinden in het avondprogramma ook exclusieve edities plaats van toonaangevende clubavonden als Jamrock, Donuts en Colors; tijdens Colors treedt naast headliner Hudson Mohawke ook de explosieve Nederlandse dj Cinnaman aan; een van de grootste sterren in het randstedelijke nachtleven van dit moment. Ook presenteert BRB een speciale avond met een voorlopig eenmalig optreden van The Opposites, boegbeelden van de lokale scene die tot over de grens indruk maken met hun opzwepende shows en opvallende producties. De nationale hitrappers brengen de komende maanden diverse EP's met nieuw werk uit in de aanloop naar hun nieuwe album dat in 2013 verschijnt.

BRB bestaat naast het tweedaagse showcasefestival ook uit de uitreiking van de in de scene hoog aangeschreven State Awards op 15 november, en een tweedaagse zakenconferentie, waarvoor eerder onder meer keynote speakers Riggs Morales (vicepresident A&R bij Eminem's muzieklabel Shady Records) en digitale pionier Roger Linn ('de vader van de MPC') bekend werden gemaakt. 

Voor het avondprogramma van BRB worden in aanloop naar deze veelbelovende derde editie een gelimiteerd aantal passe-partouts beschikbaar gesteld. Voor het volledige avondprogramma op een festivaldag is voor early birds een passe-partout beschikbaar voor 22,50; voor beide festivaldagen kost deze 35 euro. Conferentiebezoekers kunnen tot 15 september een all inclusive ticket met korting kopen dat drie dagen lang toegang geeft tot alle BRB onderdelen: de State Awards, de zakenconferentie, het talentenprogramma Next Beats en het festivalprogramma.

Voor meer informatie: www.buma-rotterdam-beats.nl

Buma Rotterdam Beats vindt plaats op 15, 16 & 17 november en wordt georganiseerd door Stichting Buma Rotterdam Beats, een initiatief van Buma en mede mogelijk gemaakt door Sena.