Nieuw album Yo La Tengo genaamd "Fade" verschijnt op 14 januari 2013

24-10-2012 @ 19:07

"Fade" is het meest directe en persoonlijke album uit de carrière van Yo La Tengo. Opgenomen met John McEntire in de Soma Studio's te Chicago, het herinnert aan het geluid met de inventieve sounds en gemoedelijke cohesie die de hoogtepunten uit het bestaan van de band kenmerkten van het uit 1997 I Can Hear the Heart Beating as One en het in 2000 verschenen ...And Then Nothing Turned Itself Inside Out. Het album is een samenkomst van fijne melodieën en elegante noise, schaduwspel en in verlegenheid gebrachte orkestrale schoonheid die wordt afgewisseld met het experiment.

Maar "Fade" heeft ook een lyrische universaliteit en bewogen zin van grandeur die niet veel voorkomend is bij Yo La Tengo. Er worden thema's aangesneden als veroudering, persoonlijke tragedie en emotionele banden die leiden tot gerealiseerde plannen met betrekking tot carrière gerichte statements als Blood on the Tracks, I Want to See the Bright Lights Tonight, or Al Green's Call Me. "Nothing ever stays the same / Nothing’s explained," zingt de band unisono op de reflecterende openingstrack "Ohm". "We try not to lose our hearts / Not to lose our minds." is een recht toe recht aan sentiment voor een band die intieme bangmakerij prefereert ten opzichte vankrachtige expressie. Dat als gevolg heeft dat het lied veel meer bestaansrecht heeft en daardoor erkenning verdient. Dit is de eerste keer voor Yo La Tengo dat zij samen werkten met John McEntire, beter bekend van zijn werk voor Tortoise, maar tevens ook zijn samenwerkingen met Bright Eyes, Stereolab en Teenage Fanclub. Hij heeft de band geholpen om het aantal nummers met zoveel gezichten naadloos in elkaar over te laten lopen.

"Fade" 's emotionele gelaagdheid wordt grotendeels samengevat middels twee nummers, een gezongen door Kaplan en de ander door Hubley. Het teder, maar rauwe, door Kaplan gezongen ballad "I'll Be Around". En het eerstvolgende nummer genaamd "Cornelia and Jane", met de zowaar zoetgevooisde Hubley zingend: "I hear them whispering, they analyze / But no one knows what's lost in your eyes / Sending the message that doesn't get to you / How can we care for you?" Bijgestaan door dromerige blazers partijen en delicate achtergrond zang.

Yo La Tengo is een van de meest gerespecteerde bands in Amerika. Voor bijna dertig jaar, Ira Kaplan, Georgia Hubley en James McNew hebben genoten van succes op hun eigen manier. Spelend in werelds mooiste concertzalen, musea, geliefd door critici, het maken van een Simpsons theme song, een bijdrage aan Velvet Underground in “I Shot Andy Warhol" en wat al niet meer.

Album: "FADE"

label: Matador / Beggars

http://www.yolatengo.com


Gerelateerde nieuwsberichten

Deel dit artikel op: