Buma Cultuur brengt muziekonderwijs naar Eurosonic Noorderslag

11-01-2013 @ 15:26

Bijna 700 scholieren voor Buma Music Academy naar Groningen.

Met de aanwezigheid van de Buma Music Academy is er dit jaar op Eurosonic Noorderslag niet alleen aandacht voor muziektalent van het hier en nu, ook de nieuwe generatie kan alvast een kijkje komen nemen. Op donderdag 10 en vrijdag 11 januari volgen in totaal bijna 700 leerlingen een speciaal programma van workshops en rondleidingen. Zo is er bijvoorbeeld een ‘Meet the Artist’ met Blaxtar, Shary An en haar manager Dim van Dimperium; of tekstschrijven met Tjeerd Bomhof (Voicst), Pax van the Kyteman Orchestra, Massih & Kerem (Beroepsgeheim 2), Sanae Casita of Zanilya.

De jongeren zijn afkomstig van middelbare scholen uit heel het land en volgen sinds november het unieke muziekproject van Buma Cultuur op school: de Buma Music Academy. Artiesten, componisten, tekstdichters en muziekuitgevers zijn betrokken bij het project en geven leerlingen interactief en actueel onderwijs over muziek in de breedste zin van het woord. Het voornaamste doel van Buma Music Academy is muziek terug te brengen naar school, waar het door bezuinigingen vrijwel geheel verdwenen is. Uit onderzoeken blijkt dat juist muziekonderwijs een bewezen positief effect heeft op de ontwikkeling van de jeugd.

Frank Helmink, directeur Buma Cultuur: “Als Buma vinden wij het belangrijk een bijdrage te leveren om muziek terug te brengen als fundament voor kinderen. Wij zijn er van overtuigd dat muziek thuishoort in ieders leven, te beginnen bij de basis: dat van jonge mensen”. Eurosonic Noorderslag onderstreept het belang van goed muziekonderwijs, dat aansluit bij de beleving van de leerlingen, en heeft zich daarom aan het initiatief verbonden. Peter Smidt, creatief directeur: “Eurosonic Noorderslag is bij uitstek de plek waar mensen kansen krijgen. Het hebben van relevante kennis, dus onderwijs, is randvoorwaarde voor het boeken van succes. Daarom hebben wij de Buma Music Academy een plek gegeven op Eurosonic Noorderslag.”

Over de Buma Music Academy
De Buma Music Academy is een unieke manier om op school met muziek bezig te zijn. Een klein jaar lang doen kids uit klas 2 t/m 4 van de middelbare school mee aan een project waarbij ze kennis maken met alle facetten uit de muziekwereld. Niet alleen het maken van muziek, de promotie ervan, het vormen en managen van een band, maar ook het schrijven van een liedje: alles komt aan bod. Daarnaast gaan de scholen een onderlinge muziek-competitie aan. Hein van der Ree, directie voorzitter van Buma Stemra: “Buma is trots op dit initiatief. De vereniging telt 21.000 muziekauteurs. Het is fantastisch dat zij een bijdrage leveren aan de terugkeer van muziek op school.” Helmink deelt deze trots, maar doet met de start van de Buma Music Academy ook een oproep aan de overheid en het bedrijfsleven: “Dit jaar doen er bijna 50 scholen mee aan het eerste jaar van de Buma Music Academy. Pioniers die samen met Buma het muziekonderwijs weer de plek wil geven die het verdient! Wij nemen graag het initiatief en investeren op dit moment als enige in dit programma, maar ik ben ervan overtuigd dat dit door veel meer partijen, uit de politiek en het bedrijfsleven, toegejuicht zal worden.

Het is de bedoeling dat de Buma Music Academy komende jaren verder zal groeien. In principe kan elke school – Nederland kent ruim 650 scholen in het voortgezet onderwijs - aan het programma meedoen.

www.bumamusicacademy.nl