Nederlandse muziekexport stijgt voor zevende jaar op rij

12-01-2013 @ 21:47

Voor het zevende achtereenvolgende jaar is de export van Nederlandse muziek gestegen. De exportwaarde van Nederlandse populaire muziek groeide in 2011 met 23% ten opzichte van 2010. Nederland blijft het goed doen in de genres populair-klassiek, punk-metal-rock en dance. Met name in de dance behoort Nederland tot de top met artiesten zoals Tiësto, Armin van Buuren en Afrojack. Ondanks ziekte in 2010 en 2011 scoort André Rieu nog steeds hoog in het populair klassieke genre, en doet onder andere Within Temptation het goed in de punk-metal-rock scene. De cijfers werden traditiegetrouw bekendgemaakt tijdens de 27e editie van Eurosonic Noorderslag door Perfect & More, in opdracht van Buma Cultuur.

Economische waarde muziek uit Nederland
De waarde die de Nederlandse muziekexport toevoegt aan de Nederlandse economie in 2011 bedraagt naar schatting € 100,14 miljoen. Daarvan werd ruim 68 procent verdiend in de dancemuziek. Het bedrag van € 100,14 miljoen verwijst naar de opbrengsten van de exploitatie van Nederlandse muziek in het buitenland na aftrek van gemaakte kosten maar inclusief salarissen, winst en belasting.

Nog steeds groei in optredens
Van de Nederlandse muziekexport is ongeveer 15,4 procent afkomstig uit auteursrecht en naburige rechten (€15,42 miljoen). 8,23 procent komt van de exploitatie van opnamen van Nederlandse artiesten in het buitenland (€ 8,24 miljoen) en 76,37 procent van optredens van Nederlandse artiesten over de grens (€76,48 miljoen). De cijfers laten in vergelijking met 2010 naast een totale stijging, ook een groei in de segmenten zien; een explosieve groei bij optredens en een lichte stijging bij rechten en opnamen. Hierbij is het aantal dance-optredens wederom de grootste stijger, terwijl de categorie ‘overig’ een lichte stijging laat zien. Het segment optredens als geheel is sinds 2005 nog steeds substantieel aan het groeien.

VS in opkomst, Duitsland grootste inkomstenbron
In 2011 waren 728 Nederlandse acts in grote of enige mate actief in het buitenland. De top drie van landen waar het meest werd opgetreden is: 1. Verenigde Staten, 2. Duitsland, 3. België, gevolgd door Groot-Brittannië, Spanje en Canada. Met name de toename van optredens in de Verenigde Staten heeft flink bijgedragen aan de stijging van de exportwaarde, en zorgt voor een vijfde plek in de top 5 inkomsten. Duitsland blijft hier de grootste inkomstenbron met ruim 17 procent, gevolgd door België (13 procent), Groot-Brittannië en Frankrijk (11 procent).