Bevrijdingsfestival Den Haag verhuist naar Malieveld

15-01-2013 @ 13:51

Eerste namen bekend: ‘ambassadeur’ Dio en ‘Voice of Holland’ Leona

Het Bevrijdingsfestival Den Haag zal dit jaar van locatie veranderen. Vanwege de groei die het festival de laatste jaren doormaakte én vanwege het feit dat de oude locatie op het Spuiplein door de bouw van het nieuwe Cultuurforum op termijn niet meer beschikbaar is, werd de organisatie gedwongen uit te zien naar een nieuwe locatie. Daarbij is uiteindelijk de keuze op het Malieveld gevallen, dat zich door de jaren heen al ruimschoots heeft bewezen als een bijzonder geschikte festivallocatie.

Inmiddels zijn ook de eerste namen van de op zondag 5 mei optredende artiesten bekend.

De verhuizing van het Bevrijdingsfestival naar het Malieveld stelt de organiserende R.G. Ruijs Stichting voor een grote uitdaging. Hoewel het Spuiplein, met alle omringende theaterfaciliteiten, een ideale festivalocatie was, werd deze locatie gaandeweg te klein om het uit zijn jasje groeiende Bevrijdingsfestival nog langer onderdak te bieden. De nieuwe locatie op het Malieveld biedt veel nieuwe kansen en mogelijkheden. Het veld heeft een grote capaciteit, zodat het Bevrijdingsfestival Den Haag er de komende jaren nog flink kan doorgroeien. Het terrein ligt op loopafstand van de Haagse binnenstad en het Centraal Station en is daarmee voor iedereen snel en eenvoudig te bereiken.
Bijkomend voordeel is dat de traditionele helikopterlanding, met aan boord de Ambassadeur van de Vrijheid, nu letterlijk achter het hoofdpodium kan plaatsvinden, hetgeen een spectaculaire toevoeging is aan het festival.

Ambassadeur van de Vrijheid
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de veertien Bevrijdingsfestivals hebben Miss Montreal, Chef Special en Dio benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2013. De Ambassadeurs bezoeken op 5 mei de Bevrijdingsfestivals met een helikopter van defensie. Tijdens hun optredens onderstrepen zij het belang van het jaarthema 2012: “Vrijheid spreek je af”. In Nederland lijkt vrijheid zo vanzelfsprekend, maar in andere delen van de wereld ervaren mensen soms dagelijks onvrijheid. De Ambassadeurs van de Vrijheid roepen de festivalbezoekers op bij te dragen aan vrijheid wereldwijd en stil te staan bij thema’s als democratie en mensenrechten.
Op het Bevrijdingsfestival Den Haag op zondag 5 mei 2013 op opgetreden door Dio (Diorno Braaf). Deze Nederlandse rapper van Surinaamse afkomst brak in 2008 definitief door met zijn hitsingle Tijdmachine en geldt sindsdien als één van de meest vooraanstaande hiphop-artiesten van het land, getuige ook zijn veelvuldige samenwerking met collega-rappers als The Opposites, The Partysquad, Flinke Namen, Sef en Kempi.
Dio wil de bezoekers van de Bevrijdingsfestivals een boodschap meegeven. “Ik vier de vrijheid op het podium, ik maak met het publiek plezier. Iedereen is welkom. Er is respect voor elkaars nationaliteit, afkomst, uiterlijk, geloof. Bij mijn optredens zie je mensen van 8 tot 80 jaar. Mijn laatste album is Benjamin Braafs Festival. Het woord festival staat in mijn werk symbool voor vrijheid.”

The Voice of Freedom
Het Bevrijdingsfestival Den Haag is trots op het vastleggen van één van de meest in het oog springende artiesten van het afgelopen jaar, die – hoewel in Den Haag en omstreken al langer bekend – door haar glansrijke overwinning bij het programma The Voice of Holland 2012 nu landelijke beroemdheid geniet. Zangeres Leona Phillipo was vorig jaar als presentatrice al prominent aanwezig op het Haagse bevrijdingsfestival. Dit jaar zal de geboren Canadese met Jamaicaanse roots als één van de top-artiesten optreden op het hoofdpodium.

Global Battle of the Bands
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag zal in samenwerking met organisatiebureau Ducos en Parkpop de halve finale plaatsvinden van de Global Battle of the Bands-competitie, een mondiale talentenjacht die in bijna 40 landen gehouden wordt en waarvan de finale later dit jaar in Thailand plaatsvindt. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘de beste band ter wereld’ noemen en wint 100.000 dollar, een platencontract en een wereldtournee.

Bevrijdingsfestivals
De afgelopen twintig jaar zijn de Bevrijdingsfestivals uitgegroeid tot het grootste eendaagse culturele evenement in Nederland, met optredens van zo’n 250 bands op circa 40 podia. Elke provincie heeft een Bevrijdingsfestival, dat gratis toegankelijk is. In 2012 werden de festivals door ruim 900.000 mensen bezocht. De festivals worden georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het vfonds levert als nationale hoofdsponsor een fundamentele bijdrage aan de exploitatie van de 14 Bevrijdingsfestivals. Het vfonds investeert in vrede.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag, Ducos en Festivents.

Meer informatie: www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl