Muzikant Joep Pelt op zoek naar muzikale ziel van Europa in Europe Soul

01-04-2013 @ 22:32

Gitaarglobetrotter Joep Pelt reist voor NTR Radio 6 kriskras door Europa op zoek naar lokale soul-, jazz- en bluesmuzikanten. In een tijd waarin het ‘verenigd Europa’ steeds meer op losse schroeven lijkt te staan, geeft Joep een beeld van het muzikale leven in Europa. In acht afleveringen van twintig minuten loopt hij telkens één dag mee met een lokale muzikant - van het repeteren aan de ontbijttafel tot het spelen voor voorbijsnellende mensen op straat - om aan den lijve te ondervinden wat het leven als muzikant inhoudt in de verschillende uithoeken van Europa.

Joep Pelt reist voor Europe Soul af naar Warschau, Londen, Reykjavik, Sevilla, Brussel, Edinburgh, Athene en Napels. Steden die een ambivalente relatie met Europa én een sterke lokale muziektraditie hebben van waaruit lokale muzikanten soul, jazz en blues benaderen. Zo volgt Joep in Brussel, het centrum van de Europese macht, meesteraccordionist Tuur Florizoone langs de fragile grens van een furieuze taalstrijd, en vertelt gitarist Guðmundur Petursson, te midden van het desolate maanlandschap rond Reykjavik, over de impact van de economische crisis op de piepkleine IJslandse muziekscene. In Sevilla onderzoekt Joep aan de hand van multi-instrumentalist Manuel Calleja Bono de levenskansen van de jazz in het bolwerk van flamenco.

Alle Europese muzikanten die voorbij komen delen een liefde voor muziek van artiesten als Miles Davis, Otis Redding of John Lee Hooker en leiden een ogenschijnlijk vergelijkbaar leven van repeteren, sjacheren en optreden. Toch wordt diezelfde muziek door bijvoorbeeld een Griek heel anders beleefd dan door een Pool. Daarnaast kan geen enkele muzikant aan zijn eigen lokale muziektraditie ontsnappen, waardoor er altijd mengvormen ontstaan tussen de soul, blues en jazz en de lokale muziek. Dit gegeven maakt de soul, jazz en blues tevens tot ideale springplank om en passant enkele lokale muziektradities te ontdekken, zoals de Griekse Rebetika of de Italiaanse Canzone Napoletana.

Joep Pelt in Athene
In iedere aflevering wordt vanuit de plaatselijke muziekscene uitgezoomd naar de stad, het land, en uiteindelijk de relatie met Europa. Daarnaast wordt iedere geportretteerde muzikant gevraagd naar zijn of haar favoriete soul-, jazz- of bluesmuziek. Van alle muziek die tijdens de serie naar voren komen, wordt een speellijst gemaakt die uiteindelijk de ultieme Europese Soul- & Jazzlijst vormt. In iedere aflevering wordt de luisteraar meegevoerd naar een lokale Europese muziekscene, compleet met live optredens, onbekende muzikale schatten, en lokale ‘reistips’ voor de beste soul- en jazzclubs van die steden.

Speciaal voor Europe Soul maakte Joep Pelt en de Nederlandse producer Perquisite een nummer dat door alle musici uit de serie wordt ingespeeld. Dit nummer is ook de openingstune van de reeks.

Europe Soul is een productie van Joep Pelt, in samenwerking met Stef Visjager en Catherine van Campen van Radiomakers Desmet.

Muzikale mengvormen en het verkennen van onbekend (muzikaal) terrein vormt het leidmotief van Joep Pelts muzikale carrière. Eerder maakte Pelt voor NTR radio 6 de documentairereeksen “Ethiopia Jazz” (2009), “South Africa: World Champion in Music” (2010) en “Schatten van Caribbean” (2011).

Europe Soul
Uitzending: vanaf zondag 5 mei in het programma CoLive! van de NTR op radio 6: 20.00 – 1.00 uur. (8 afleveringen van 20 minuten)

www.radio6.nl

https://twitter.com/joep_pelt