2013 druk en bijzonder jaar voor jubilerende Michiel Borstlap

14-08-2013 @ 21:46

De Nederlandse pianist en componist Michiel Borstlap is al van kinds af aan bezig met muziek. 2013 is het jaar waarin hij zijn 25‐jarig jubileum viert. Als zoon van componist Dick Borstlap wilde hij zich al op jonge leeftijd ‘muzikaal breed ontwikkelen’. In de loop der jaren heeft hij zich ontpopt tot een zeer veelzijdig pianist, die zich net zo makkelijk waagt aan de traditionele jazzstandards, als aan vertolkingen van popsongs en klassieke stukken. Michiel Borstlap is zowel een begenadigd muzikant als een bevlogen componist. In september 2013 vindt de release van Reflective plaats.

Reflective is de titel van het derde soloalbum van Michiel Borstlap. “Reflective bevat naast mijn liefde voor klassieke muziek ook invloeden van hedendaagse pianomuziek: de verlangende stiltes tussen de noten. Mijn liefde voor melodie, het plezier met ritme en levenslange belangstelling in harmonieën zijn zeer aanwezig op dit album. Toch zijn het slechts technieken die in dienst staan van het doorgeven van emoties in muziek. Veel plezier & reflectie”, aldus Michiel.

Een voorproefje van Reflective zal voor het eerst aan het publiek worden gepresenteerd tijdens de Uitmarkt 2013 op zaterdag 31 augustus in de grote zaal van Concertgebouw in Amsterdam. De première vindt plaats op 7 + 8 oktober 2013 in De Kleine Komedie in Amsterdam. Vanaf eind september 2013 zal Michiel zijn solotour vervolgen in meer dan 25 theaters in Nederland en België.

Maar dat is nog niet alles. Het jubileumjaar wordt extra gevierd met de uitgave van het eerste pianoboek van Michiel Borstlap. Onder de titel Solo zijn 13 composities uitgeschreven die voor elke pianoliefhebber een genot zijn om te spelen.

In 2010 maakte Michiel Borstlap zijn eerste soloalbum, helemaal gevuld met geïmproviseerde stukken van eigen hand. De theatertour die daarop volgde, werd een doorslaand succes. In oktober 2011 bracht hij zijn tweede soloalbum uit: Blue. Op dit prachtige album zijn stukken te horen die hij schreef naar aanleiding van de geboorte van dochter Blue. Het toonaangevende blad Jazzism bekroonde het album met vijf sterren, en beschreef de subtiliteit en bereikbaarheid van Michiels spel, voor zowel de leek als de doorgewinterde fan, als de grote kracht van dit album.
 
Vanaf mei 2013 presenteert Michiel zijn eigen radioprogramma bij radiostation Classic FM: ‘Michiel Backstage’. Elke vrijdagavond van 19.00 uur – 21.00 uur ontvangt Michiel gasten uit binnen‐ en buitenland en stelt hij zijn playlist samen.
 
Michiel heeft de afgelopen jaren boeiende uitstapjes gemaakt naar diverse muziekstromingen. Zo werd hij in 2003 door de emir van Qatar gevraagd de eerste Arabische opera te schrijven. Dit resulteerde in ‘Avicenna’, een prachtige mix van klassieke Italiaanse opera met traditionele Arabische muziek. Ook is hij een veelgevraagd componist voor filmsoundtracks. Dat gaat Michiel ook goed af; hij ontving een Gouden Kalf voor de muziek in de film ‘Tiramisu’. In 2009 ontving Michiel Borstlap een Edison met zijn jazzformatie BBG.

www.michielborstlap.com
https://www.facebook.com/pages/Michiel-Borstlap

https://twitter.com/michielborstlap