Dusty Stray terug naar Austin voor SWXW 2014

30-10-2013 @ 21:55

Dusty Stray is een van drie Nederlandse acts tot nu geselecteerd om te spelen op South By South West 2014. South By Southwest (SXSW) is de grootste en meest prestigieuze muziekconferentie en showcase festival ter wereld. Het festival vindt jaarlijks in het voorjaar plaats in Austin, Texas, en was eerder de springplank voor muzikanten als James Blunt, Fleet Foxes en John Mayer.

Dusty Stray, het muzikaal alter ego van multi-instrumentalist Jonathan Brown, kent Austin goed. Geboren in Taiwan, woonde Brown de helft van zijn leven in Texas, maar verhuisde naar Europa waar hij een Nederlandse meisje ontmoette. Hij noemt Amsterdam inmiddels tien jaar thuis.

Ik ben heel blij met dit goede nieuws,” zegt Brown. “Ik ben gestart met mijn muziek en optreden toen ik nog in Austin woonde, maar de echte ontwikkeling kwam toen ik in Amsterdam landde. En nu is de cirkel rond: op de plek waar het begon kan ik nu mijn muziek delen met een groter publiek. Ik ben thrilled!”.

Dusty Stray heeft drie albums uitgebracht op het Nederlandse label BASTA: Tales Of Misfortune And Woe (2009), Light Years Away (2011) en Family Album (2013). Deze laatste is geproduceerd door de legendarische Amerikaanse indie producer Kramer (Low, Ween, Urge Overkill). Alle drie de albums ontvingen lovende kritieken in Nederland en ook in het buitenland. De Volkskrant schaarde Dusty Stray’s debuutalbum in hun Top 10 lijst van beste albums van 2009. OOR, VPRO’s 3voor12, Trouw en Telegraaf roemde Dusty Stray om de bijzondere balans tussen lichtvoetige muziek en zwaarmoedige storytelling in de songteksten. Ook internationale aandacht van onder andere Americana UK, Maverick, Simon Raymonde, Tom Robinson (BBC) en Irwin Chusid (WFMU) ging uit naar Dusty Stray’s unieke genre.

In de afgelopen jaren heeft Dusty Stray ruim 200 optredens gegeven, vooral in Nederland, maar ook in Groot Brittannië, Duistland, Spanje en de Verenigde Staten. Dusty Stray en de band speelden onder meer als support act voor Noah And The Whale, Carice van Houten, Kelley Deal (The Breeders), JB Meijers en The Be Good Tanyas.

Brown werkt momenteel aan een nieuw album, en organiseert ondertussen de VS tour aansluitend op het SXSW optreden.

Wat een melodieuze rijkdom.” Menno Pot, de Volkskrant
“…hij heeft een wonder verricht. Intiem, bijna huiselijk klinken Brown’s liedjes van moord en tegenslag. De arangementen zijn vernuftig en beheerst…” Ariejan Korteweg, de Volkskrant
Alsof Bambi plots een boksbeugel aan haar hoefje heeft. Uniek, zeker in Nederland.” Sander Donkers, Vrij Nederland
Een singer-songwriter met oog voor de muzikale erfenis van zijn land en een prettige tik in zijn hoofd.” Jasper van Vugt, OOR
Kwetsbare stemmen, dromerige liedjes en buitenissige instrumenten…sterke teksten en een glasheldere productie met huiveringwekkend effecten.” Stan Rijven, Trouw

http://www.dustystray.com/

https://www.facebook.com/pages/DUSTY-STRAY/

https://twitter.com/dustystray