Unterwelten: het nieuwste project van Michiel Flamman

26-02-2014 @ 16:48

Stel je hebt de keuze: Je laat horen dat je aan het veranderen bent, of dat je die verandering al hebt doorgemaakt.

Unterwelten, het nieuwste project van Michiel Flamman (aka J Perkin en Solo) gaat voor het tweede. Het is mystieker, spannender, ritmischer en gemakkelijk Flammans beste werk tot nog toe. In 10 songs combineert hij persoonlijke urgentie, zijn bewezen vermogen om mooie melodieën te schrijven, met een (nog) ongekende experimenteerdrang.

In Berlijn woonde en werkte Flamman de afgelopen jaren, met hervonden inspiratie en in isolement aan zijn comeback. Tijdens een marathonopname in de studio van Einstürzende Neubauten werd de richting duidelijk. Popmuziek zoals het bedoeld is: met onderhuidse spanning, die schuurt en waarvan ouderen zeggen, “zet die herrie eens af”. Het manische van Velvet Underground, drones geïnspireerd op het bezwerende werk van Coil en met het donkere van Joy Division en Bowie’s Berlijn periode.

Veel songs zijn meer dan 4½ minuut en eindigen in bijna-chaos. Anderen zijn juist heel kaal en ingetogen. In samenwerking met o.a. Rutger Hoedemaekers (Bart Constant), Niels Zuiderhoek (producer van oa Kensington) en Maurizio Borgna (geluidsman van oa Agnes Obel) ontstond een album met onpeilbare diepte. Vanwaar de titel, Unterwelten.

Flammans muziek is gehoord en geprezen. Als J Perkin debuteerde hij in 2000 met Exhibit, daarop de culthit “Gays in Space”. De top tien singles “Few like you” en “I Know” van Birgit Schuurman, het jaar erna, bereikten het grote publiek. Vanaf 2004 schitterde hij, samen met Simon Gitsels, als Solo. Er verschenen drie bejubelde albums en de hits “Mind” en “Come back to me”. In de afgelopen jaren schreef hij met, en voor o.a. nieuwkomer Sumera en oudgedienden Loïs Lane.

Met Unterwelten, dat de maker en luisteraar uit zijn comfort zone haalt, bewijst Michiel Flamman dat hij een prachtig oeuvre aan het bouwen is.

Unterwelten verschijnt 14 april 2014 op Goomah Music/ Excelsior Recordings/ V2.

Album teaser

Eerste nummer Boxing the Compass:

De komende periode is Michiel Flamman een aantal malen live te zien en te horen, als support van Blaudzun en in juni twee eigen optredens.

13-mei Deventer Burgerweeshuis (support Blaudzun)

14-mei Breda Mezz (support Blaudzun)

15-mei Den Haag Paard van Troje (support Blaudzun)

16-mei Hengelo Metropool (support Blaudzun)

17-mei Leeuwarden Romein (support Blaudzun)

18-mei Arnhem Luxor Live (support Blaudzun)

06-jun Utrecht Tivoli

12-jun Amsterdam Paradiso

 

Meer info: unterweltenmusic.tumblr.com