Trompettist Ambrose Akinmusire winnaar Paul Acket Award 2014

15-04-2014 @ 22:10

North Sea Jazz reikt jaarlijks de Paul Acket Award uit aan een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap. Winnaar van de Paul Acket Award 2014 is Ambrose Akinmusire. Een Amerikaanse trompettist die zijn eigen muzikale stijl heeft ontwikkeld door op zoek te gaan naar een dynamische manier van spelen en samen te werken met artiesten van verschillende achtergronden. Hij werkte recent nog met muzikanten als Jason Moran, Herbie Hancock en Wayne Shorter. Zijn nieuwste album 'The Imagined Savior Is Far Easier To Paint' verscheen in maart op het vermaarde Blue Note-label.

Jurylid Frank Bolder van LantarenVenster noemt Ambrose Akinmusire een van de interessantste jonge jazztrompettisten van dit moment die zeker een groter publiek verdient. “Ambrose speelt virtuoos trompet, met enorm veel techniek, en produceert een prachtige toon. Daarnaast is hij een veelzijdig componist, die er blijk van geeft de jazzhistorie goed te kennen, maar ook onmiskenbaar interesse heeft in de betere popmuziek.” En volgens Koen Graat van November Music/Jazz in Duketown geldt hij als een van de "hottest new guys in town".

Jurylid Gerry Godley oprichter en artistiek directeur van het 12 Points Festival hoorde Ambrose voor het eerst op North Sea JazzHij was de reis naar een van de verder gelegen zalen meer dan waard. De zalen zijn, terecht, langzaam groter geworden, maar zijn muziek heeft de zelfde vasthoudende kwaliteit behouden, met dat met dat evenwicht tussen erfgoed en innovatie, vrijheid en dwang, dat is een kenmerk van de beste jazz communicators.

John Gilbreath van het Amerikaanse Earshot Jazz Festival: “Ambrose Akinmusire heeft alle virtuositeit, intellect, en passie voor de kunstvorm die we gewend zijn in de huidige jonge jazz-sterren, maar de manier waarop hij deze kwaliteiten integreert met zijn kenmerkende wereldbeeld, en het allemaal met opmerkelijke hart wikkelt, onderscheidt hem duidelijk van de massa. Ik geloof in deze artiest, en de kracht van de prestigieuze Paul Acket Award om hem te helpen de wereld van de jazz waar we allemaal van houden te verrijken.

De Paul Acket Award wordt sinds 2011 ondersteund door Stichting BNP Paribas. Jean Jacques Goron, managing director van de stichting: “Als langdurige partner van jazzmuziek, heeft de Stichting BNP Paribas al een groot aantal muzikanten geholpen met hun carrière. Als hoofdpartner van de Paul Acket Award willen wij Ambrose Akinmusare, die niet alleen een geweldige trompetist en componist is, maar ook een producer, zoals hij liet zien op zijn recent uitgebrachte CD ‘The Imagined Savior is Far Easier To Paint’ van harte feliciteren. Ambrose heeft zijn muzikale palet aanzienlijk uitgebreid, door gitarist Charles Altura toe te voegen aan het kwartet, en met het OSSO String Quartet samen met vocalisten Becca Stevens Theo Bleckmann, en Cold Specks. De nummers zijn perfect gearrangeerd, met stukken voor kwartet samen met bijna volledig geïmproviseerd tracks. Het resultaat is muziek met een echt onderscheidende identiteit. Ambrose is duidelijk voorbestemd om een R 03;toonaangevende muzikant in de jazz geworden. Wij wensen hem het allerbeste."

Ambrose Akinmusire zal de prijs in ontvangst nemen tijdens het festival, waar hij op 11 juli optreedt. Komende week is hij nog te zien in het Bimhuis en Bird Rotterdam.

Paul Acket Award
De organisatie van het festival wil met de Paul Acket Award aandacht geven aan getalenteerde jazzmuzikanten die aan het begin van hun carrière staan. Deze artiesten zijn al bekend binnen de jazzscene, maar nog niet bij het grote publiek. De ‘Artist Deserving Wider Recognition’ ontvangt naast een trofee ook een cheque ter waarde van € 5.000,-, bedoeld om de carrière van de winnaar te versterken. Voorgaande winnaars van deze award waren onder meer Anat Cohen (2013), Craig Taborn (2012), Arve Hendriksen (2011), Christian Scott (2010), Stefano Bollani (2009), Adam Rogers (2008), Gianluca Petrella (2007), Conrad Herwig (2006) en Ben Allison (2005).

PORT OF ROTTERDAM NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2014

Vrijdag 11 juli: o.a. Pharrell Williams, Robin Thicke, Mavis Staples, Tedeschi Trucks Band, Gregory Porter, Mehliana featuring Brad Mehldau & Mark Guiliana, Tom Harrell "Colors of a Dream", Paloma Faith, John Scofield Überjam, Joshua Redman Quartet with Metropole Orkest Strings conducted by Jules Buckley, Robert Glasper Experiment with Metropole Orkest conducted by Vince Mendoza, Booker T Jones, Ambrose Akinmusire

Zaterdag 12 juli: o.a. Stevie Wonder, Al Jarreau, Joss Stone, Quincy Jones Presents Nikki Yanofsky, Alfredo Rodriguez Trio & Andreas Varady, Martial Solal Trio, Snarky Puppy & Friends, Children of the Light Trio: Danilo Perez, John Patitucci, Brian Blade, Ibrahim Maalouf, The Cat Empire, Sons of Kemet, Kenny Garrett Quartet, Dirty Loops, The Metropole Orkest Big Band plays Quincy Jones: "This is how I feel about jazz" conducted by Jules Buckley, Benjamin Clementine

Zondag 13 juli: o.a. Outkast, CHIC featuring Nile Rodgers, Daryl Hall & John Oates, Darcy James Argue’s Secret Society, Darkside, The Daptone Super Soul Revue featuring Sharon Jones & the Dap-Kings, Charles Bradley and his Extraordinaires, Antibalas, The Sugarman 3 with special guests Saun and Starr and Master of Ceremonies Binky Griptite, Oscar D'Leon, PRISM featuring Dave Holland, Kevin Eubanks, Craig Taborn and Eric Harland, Buika, Electro Deluxe, Allen Stone, Neneh Cherry & RocketNumberNine

Ahoy Rotterdam
Dagkaarten: € 82,- (excl. servicekosten), met CJP korting: € 72,- (excl. serivekosten)
Driedagenkaart: € 195,- (excl. servicekosten)
Group ticket (tot 10 personen): € 650 (excl. servicekosten)
Junior ticket (t/m 15 jr): € 20 (incl. servicekosten)

Kaartverkoop via www.northseajazz.com

Over Paul Acket:

De Haagse impresario Paul Acket (1922-1992) is vooral bekend als oprichter en directeur van het North Sea Jazz Festival. Op jonge leeftijd organiseert hij al jazzconcerten in Hilversum en omgeving. Hij viert zijn eerste zakelijke succes als manager van de populaire Dutch Swing College Band. Vanaf eind jaren '40 organiseert hij concerten met Amerikaanse jazzmusici. Tevens is hij betrokken bij het maandblad Muziek Expres waarmee hij erg succesvol is. Acket organiseert ook pop- en rockconcerten van de belangrijkste artiesten uit die tijd, waaronder The Rolling Stones. Het eerste concert van de Britse band in het Scheveningse Kurhaus loopt uit op een grote vechtpartij, latere concerten verlopen probleemloos. Acket organiseert geregeld meerdaagse jazzfestivals, zoals Newport in De Doelen. In 1974 verkoopt hij zijn tijdschrifttitels aan uitgever VNU. Met de opbrengst financiert hij het eerste North Sea Jazz Festival, in 1976 in het Haagse Congresgebouw. De formule, drie dagen lang jazz in vele zalen tegelijk, is succesvol en North Sea Jazz wordt een internationaal begrip. Acket leidt North Sea Jazz tot zijn overlijden in 1992.