Beslissing Rechter: Novec moet schade Q-music betalen

11-05-2014 @ 09:46

Q-Music besloot in januari jl., naar aanleiding van de brand die op 15 juli 2011 in de zendmasten van Lopik en Hoogersmilde ontstond, naar de rechter te stappen, omdat ze wilde weten wie aansprakelijk is voor die brand.

NOVEC, eigenaar van diverse zendmasten in Nederland, moet de schade die is ontstaan in de zendmast van Lopik (IJsselstein) vergoeden. Dat is door de rechter in Amsterdam deze week bepaald.

De Amsterdamse rechter oordeelt dat NOVEC 'onrechtmatig en maatschappelijk onverantwoord' heeft gehandeld tegenover Q-music en het radiostation daardoor schade heeft geleden. Na de brand zou het bedrijf de kabels van zenderexploitant Broadcast Partners zonder toestemming en ondeskundig hebben weggehaald. Broadcast Partners kreeg ook schuld in de schoenen geschoven van NOVEC, terwijl dat niet aan te tonen was. De gebeurtenissen in Hoogersmilde zijn NOVEC niet aan te rekenen, volgens de rechter.
De uitspraak van de rechter kan grote gevolgen hebben en constateert dat het nog altijd onduidelijkheid is rond de zendmasten. Verschillende partijen zijn eigenaar van delen van de zendmast. Daarnaast kunnen ook andere gedupeerde radiostations nu mogelijk een schadevergoeding eisen.
Uitsluitsel over de oorzaak van de brand blijft uit.

De brand in Lopik ontstond in de vroege ochtend van 15 juli 2011. Later die dag ontstond er ook brand in de zendmast van Hoogersmilde, die daarna instortte. Het gevolg was dat Q-music maanden slecht te ontvangen was op 100.7 FM vanaf de zendmast in Lopik, omdat er slechts met beperkt vermogen uitgezonden mocht worden. En daarvoor was volgens de rechter geen enkele noodzaak. NOVEC vond dat het opvoeren van het vermogen eerder ook de oorzaak van de brand was, maar dat was volgens de rechter niet vast te stellen.

NOVEC staat voor Nederlandse Opstelpunten voor Ethercommunicatie en is de grootste onafhankelijke aanbieder van antenne-opstelpunten in Nederland. Het bedrijf verhuurt en beheert antenne-opstelpunten voor de distributie van ethercommunicatie. De Nederlandse Staat is 100% eigenaar via dochteronderneming TenneT.

Andere partijen zijn: Agentschap Telecom, zij beheert het Nederlandse frequentiespectrum en ziet er op toe dat frequenties op een juiste manier worden gebruikt. Broadcast Partners bouwt, onderhoudt en beheert zendernetwerken w.o. de uitzendmasten.

bron: diversen