NTR Radioprijs 2015 in Radio Doc: Op weg naar de finale

12-07-2015 @ 16:41

De genomineerden voor de NTR Radioprijs 2015 zijn bekend. De aanmoedigingsprijs voor jonge radiomakers uit Nederland en Vlaanderen wordt dit jaar voor de 25e maal uitgereikt.

Alle makers van de genomineerde programma’s zijn te gast bij Mijke van Wijk in Radio Doc (NTR/VPRO) op de zondagen 26 juli, 2, 9, 16 en 23 augustus. Zij praten over de totstandkoming van hun documentaire en hun hele programma is dan te horen.

Dit jaar zijn er vijf genomineerden uit Vlaanderen en zes uit Nederland. En de programma’s gaan over zulke uiteenlopende onderwerpen zoals de gasboringen op de Waddenzee, de relatie met een contrabas, herinneringen aan 20 juli 1969 en aan het Land van Ooit.

Prijzen: Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Naast deze prijzen, die worden uitgereikt op 30 augustus, is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt eveneens op 30 augustus deze onderscheiding.

Alle genomineerden zijn te beluisteren op: ntr.nl/radioprijs

Radioprijs op Facebook: go.ntr.nl/radioprijs

Radio Doc, zondag 26 juli 2015, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Radioprijs 2015, deel 1: Alle makers van de genomineerde programma’s zijn te gast bij Mijke van Wijk. Zij praten over de totstandkoming van hun documentaire en hun hele programma is te horen. 

Onrust op Schier

Schiermonnikoog luidt de noodklok over het zoveelste boorplatform dat het waddengebied binnendringt. Bewoners van het eiland vertellen welke impact dat gaat hebben op de natuur en het toerisme.

Een programma van Roel Breet en Ivar Lingen, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

Toekomstgeluid

“Wat is de toekomst van de radiodocumentaire?” Met die vraag gaat Thijs van Litsenburg op pad. In Toekomstgeluid schetst hij een beeld van de ontwikkelingen op NPO Radio 1 en komt met verrassende oplossingen voor de radiodocumentaire.

Een programma van Thijs van Litsenburg, Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg.

Radio Doc, zondag 2 augustus 2015, 21.00 uur, NPO Radio 1  NTR Radioprijs 2015, deel 2:

Alice

De vriend van Anneke Hermans heeft een contrabas. Ze heet Alice en gaat overal mee naar toe. Waarom voelt hij zoveel liefde voor “een stuk hout”? Dit probeert Anneke te achterhalen…

Een documentaire van Anneke Hermans, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel.

La Valla

Ceuta is een Spaanse enclave in Noord-Marokko, de plaats waar Afrika en Europa elkaar raken. Ceuta is een symbolische plaats voor het Europese grenzenbeleid: de stad is omheind door metalen hekken met prikkeldraad, scheermesdraad, alarmsystemen en patrouilles. Afrikaanse migranten worden met geweld uit Europa gehouden.

Een ‘met fictie geïnjecteerde’ documentaire van Hadewijch Vanhaverbeke, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel.

Radio Doc, zondag 9 augustus 2015, 21.00 uur, NPO Radio 1  NTR Radioprijs 2015, deel 3

20 juli 1969

Op 20 juli 1969 landt de eerste mens op de maan en wint Eddy Merckx zijn eerste Tour de France. Een reconstructie van die zondag waarop de wereld veranderde en alles mogelijk leek.

Een documentaire van Julie Nevejan, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel.

Eviva España

In Eviva España vertellen de componist Leo Caerts en de zangeres Samantha (Christiane Bervoets) die het nummer als eerste zong, over dit wereldberoemde lied.

Een programma van Bert De Cat, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel.

Buitenslapers

Zelfs midden in de winter zijn er dak- en thuislozen die er voor kiezen om buiten te slapen. De makers gaan op bezoek bij de dakloze Steven en zetten hun eigen tent op om bij een temperatuur van -2 graden Celsius de nacht naast hem door te brengen.

Een programma van Stefan Speelberg en Stan Hulsen, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

Radio Doc, zondag 16 augustus 2015, 21.00 uur, NPO Radio 1  NTR Radioprijs 2015, deel 4

Geduld, Californië

Een intiem portret van een gezin en hun manier van omgaan met dood en rouw, dromen en religie.

Een documentaire van Maud Mulier, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Terug naar Ooit

Kloontje het Reuzenkind, Sap de Aardwortel en Rak de Reiger, namen die verbonden zijn aan het Land van Ooit dat in 1989, of Anna Domino 1 zoals ze zelf zeggen, open ging. Het themapark waar kinderen de baas waren. Na de sluiting in 2007 gaat het park nu weer open, maar veel is er niet meer over. Het Land van Ooit heeft plaats gemaakt voor het wandelpark De Poort van Heusden, maar de herinnering aan wat er ooit was blijft…

Een programma van Anouk Kantelberg, Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg.

Radio Doc, zondag 23 augustus 2015, 21.00 uur, NPO Radio 1  NTR Radioprijs 2015, deel 5

Licht aan het einde van de hulpverlening

Het aantal zelfdodingen stijgt de laatste jaren. De meest voorkomende oorzaak is een psychische ziekte. Waarom laten de cijfers een stijging zien? En waarom is wél bekend dat de oorzaak ligt bij een psychische aandoening maar konden hulpverleners niet zien aankomen dat iemand zelfmoord pleegde? Faalt de hulpverlening?

Een programma van Larissa de Heus, Opleiding Journalistiek, Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle.

De Bunker

De Bunker vertelt het verhaal van Gearts vorig jaar overleden grootvader, een man met hart voor de politiek en de Friese taal. Als wethouder van Grou had hij een opvallend privilege: bij een natuurramp of een nucleaire aanval mocht hij wel, maar zijn vrouw en kinderen niet, in de schuilbunker die aan de rand van het dorp was gebouwd.

Een programma van Geart van der Pol, Opleiding Journalistiek, Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle.

Uitzendingen: zondag 26 juli, 2, 9, 16, 23 augustus, 21.00 uur, NPO Radio 1

Promo