De beste 'spoken word' performers van 2015 met o.a. Claudia de Breij en Typhoon

30-11-2015 @ 20:23

Op woensdag 2 december is het zover. Dan staan de beste woordkunstenaars van het jaar in de spotlights van het Oude Luxor Theater in Rotterdam tijdens de uitreiking van de eerste Van Dale SPOKEN Awards. Een ‘spoken word’-avond die een eerbetoon is aan de poëtische kant van hiphop en storytelling, met onder andere gastoptredens van Fresku, Typhoon, Tim Hofman en Claudia de Breij,

Spoken Word is een kunstuiting die verwant is aan zowel rap en stand-up comedy als literatuur en poëzie. Het genre kenmerkt zich door vaak energieke, taalvirtuoze performances die soms maatschappijkritisch zijn, maar altijd rauw en eerlijk, met sterke emoties en briljante taalvondsten. Performers komen uit alle lagen van de bevolking en weten hun publiek op een verrassende en inspirerende manier bij de kladden te pakken.

Noem me geen Spoken Word-artiest. Ik ben een schrijver, een dichter. Hier om te blijven, hier om te creëren, hier om te beschrijven wat open ogen niet konden begrijpen.Mariana Hirschfeld

Twintig genomineerden vanuit voorrondes
Voor de allereerste verkiezing van de beste woordkunstenaars van het jaar bood SPOKEN afgelopen maanden via haar website en diverse voorrondes het platform aan performers om zich te onderscheiden. Van Rotterdam tot Groningen tot Amsterdam tot Eindhoven meldden zich bijna 150 artiesten aan. Uiteindelijk kwamen daar twintig genomineerden uit, die woensdag 2 december kans maken op een Van Dale SPOKEN Award in een van de categorieën Poetry, Lyrics, Comedy en Storytelling. Van de winnaars ontvangt één artiest bovendien de begeerde trofee voor ‘Meest Inspirerende Ontdekking van 2015’. Alle winnaars zullen tijdens de award show een voordracht geven.

Van Dale SPOKEN Award - Grootste Inspirator 2015
De Van Dale SPOKEN Awards worden jaarlijks uitgereikt aan personen die een grote bijdrage hebben geleverd aan het gesproken woord. Behalve de amateurs uit de ‘spoken word’ scene is daarbij ook een hoofdprijs ingesteld voor een bekende Nederlandstalige artiest die een bijzondere bijdrage levert aan het Nederlands en de voordrachtkunst. Een jury onder voorzitterschap van een Van Dale redacteur zal op 2 december bekendmaken wie zich de ‘grootste inspirator van 2015’ mag noemen.

Alle genomineerden zijn hier terug te vinden. Voor kaarten, meer informatie en video’s van de kandidaten: www.spoken.fm.

SPOKEN

02.12.2015
Oude Luxor Theater, Rotterdam