Fiction Plane voor drie shows naar Nederland

08-05-2016 @ 13:08

De Britse rockband Fiction Plane komt voor drie concerten naar Nederland. De formatie rond de zoon van Sting scoorde in Nederland een dikke hit met ‘Two Sisters’ en stond al meerdere malen in uitverkochte Nederlandse zalen. In oktober is de band terug en achtereenvolgens te zien in Paradiso Amsterdam (12/10), De Helling Utrecht (13/10) en Mezz Breda (14/10).

Fiction Plane loves Nederland en Nederland loves Fiction Plane. De driemansband rond Joe Sumner is al vanaf de doorbraak in 2007 in de armen van het Nederlandse popmuziekpubliek gesloten. Je hoeft ook maar het intro van single ‘Two Sisters’ te horen en je weet weer precies waarom het nummer destijds zo succesvol was: het heeft een enorm aanstekelijk refrein en een zomerse vibe ondanks de toch wat zwaardere tekst. Het album ‘Left Side Of The Brain’ - waar ‘Two Sisters’ op staat - verkoopt als een trein en de hitsingle wordt door 3FM gekozen als Megahit.

Dat we in Nederland een speciaal plekje voor de Britten hebben, blijkt uit het ramvolle optreden in Paradiso in 2008 waarvan de opnames zijn uitgebracht als live-album ‘Paradiso’. De naam van Fiction Plane is dan nog groeiende en optredens bij prime-time shows als ‘The Tonight Show’ en ‘The Jimmy Kimmel Show’ staan op het palmares. Het opvolgende album had minder commercieel succes, maar in ons land maakte dat niemand iets uit, zo bleek uit een nagenoeg uitverkochte tour langs Rotown, Paradiso, Hedon en De Nieuwe Nor in 2014.

En toen was er daar opeens in 2015 ‘Mondo Lumina’, waarmee Sumner & Co het tijd vonden voor een album dat een totaal andere kant van Fiction Plane laat zien. Het wat donkere materiaal van vroeger wordt ingewisseld voor intieme indiepopliedjes met een groot scala aan atypische instrumenten, zoals de mellotron en het glockenspiel. De stem van Sumner is daarbij ijzersterk. Er valt heel veel te ontdekken in de nummers van het haast caleidoscopische ‘Mondo Lumina’: “Een rock album dat je vanaf de eerste noot bij je strot pakt en vervolgens niet meer los laat”, aldus de lovende kritieken van o.a. Mpodia.

Na de release van het lmeest recente album volgde in maart 2015 opnieuw een succesvolle serie concerten in Nederland. Met nieuw werk op stapel beloven ook de shows in oktober weer lekkere rock-avondjes te worden met een mooie afwisseling tussen stevig werk, gevoelige nummers en aanstekelijke popsongs. Een optreden van Fiction Plane is er dan ook eentje om niet te missen.

Fiction Plane

12.10.2016
Paradiso, Amsterdam

13.10.2016
De Helling, Utrecht

14.10.2016
Mezz, Breda

http://fictionplaneofficial.tumblr.com/

https://www.facebook.com/fictionplane/