FREE ! De opkomst en ondergang van een eigenwijs bedrijf

24-02-2017 @ 09:06

Uniek archiefmateriaal, talloze anekdotes en de befaamde Spreuken van Breuk –
Dit is het definitieve verhaal van het levenswerk van Hans Breukhoven

Free Record Shop was het ondeugende jongetje van het Nederlandse bedrijfsleven dat telkens weer het nieuws wist te halen met spraakmakende acties. Van de Actie Keukenla tot de dappere poging om de vaste boekenprijs onderuit te halen, het leverde sympathie op bij de klanten, terwijl het concurrenten en officiële instanties tot wanhoop dreef.

Free Record Shop was een uniek bedrijf. Het succes was voor een belangrijk deel te danken aan de grenzeloze loyaliteit van het personeel: de samenwerkers. De winkelketen legde na de beursgang van eind jaren '80 een ongekende expansiedrift aan de dag, waarbij de vleugels uitgeslagen werden naar België, Scandinavië en Midden- en Zuid-Amerika.

Het verhaal van Free Record Shop was daarnaast een oer-Hollands sprookje. Hans Breukhoven, een eenvoudige Rotterdamse jongen, die het in luttele jaren van marktkoopman tot miljonair schopte.

Samen met zijn vaste rechterhand Juan da Silva en verschillende andere hoofdrolspelers blikt de tycoon nog een keer terug op de stormachtige opkomst en neergang van de muziekwinkelketen. Zijn successen en mislukkingen en de manier waarop succes hem soms naar het hoofd steeg; nooit eerder was Breukhoven zo openhartig.

Hans Breukhoven was de flamboyante ondernemer die vanuit een pijpenla in Schiedam een imperium begon dat de hele Nederlandse entertainmentindustrie voor altijd zou veranderen. Hij overleed op 20 januari 2017 en werd 70 jaar.

Juan da Silva was decennialang directeur inkoop en de vertrouweling van Hans Breukhoven. In die rol leverde hij een bepalende bijdrage aan het succes van Free Record Shop.

Free! De opkomst en ondergang van een eigenwijs bedrijf
Hans Breukhoven en Juan da Silva
onder redactie van Robert Haagsma