08-05-2017 @ 20:33
Denemarken is het focusland van Eurosonic Noorderslag 2018. Dit is bekendgemaakt tijdens het SPOT Festival in Aarhus. ESNS programmeur Robert Meijerink: “We waren ontzettend onder de indruk van de kwaliteit en diversiteit van de Deense acts op Eurosonic de afgelopen jaren. Veel Deense artiesten maken fantastische muziek en zijn wereldwijd succesvol. De scene is écht booming; de perfecte reden om te focussen op Denemarken.”
Op eerdere edities van ESNS stonden onder andere de volgende Deense acts: Agnes Obel, Alex Vargas, Alphabeat, Broken Twin, Communions, Efterklang, Iceage, Kashmir, LISS, Liima, Lowly, Lukas Graham, Mew, MØ en Whomadewho. Daarnaast hebben meerdere Denen een European Border Breakers Award (EBBA) mee naar huis genomen: Onder andere Agnes Obel, Lukas Graham en MØ hebben deze internationale erkenning als opstap weten te gebruiken voor hun internationale carrières.
Het Deense muziek exportkantoor MXD voelt zich vereerd, Thomas Rohde: “We hebben Eurosonic zien uitgroeien tot een van de meest belangrijke festivals voor nieuwe muziek in de wereld. Denemarken was er vanaf het begin af aan bij, dus het is een blijk van waardering om dit jaar de kans te krijgen om focusland te zijn. Het moment is ook ideaal: de Deense muziekscene is echt booming. We gaan het Nederlandse publiek én de internationale muziekprofessionals wat laten zien!”
Elk jaar licht Eurosonic Noorderslag een ander land uit om zo de muzikale diversiteit van Europa te benadrukken. De keuze voor Denemarken was dit jaar snel gemaakt. In de beginjaren heeft Eurosonic een goede relatie opgebouwd met Denemarken en de Deense muziekscene / partners (MXD Rosa, P6 Beat en P3 Radio).
Sarah Sølvesteen van Birds Eye Agency, het agentschap dat MØ vertegenwoordigt, geeft aan waarom Eurosonic Noorderslag zo belangrijk is voor haar werk: “Eurosonic is hét showcase festival waarbij je als artiest voor de grootste delegatie Europese promotors en festival mag spelen. Als de timing mee zit kan Eurosonic je als artiest helpen met het behalen van directe resultaten en deals. MØ speelde in 2013, in een premature fase van haar carrière, voor het eerst op Eurosonic. Op dit moment had ze nog niet getekend bij een internationaal muzieklabel. Ze had echter al wel wat buzz weten te genereren op enkele Amerikaanse en Britse blogs waardoor de industrie geïnteresseerd werd en op kwam dagen tijdens haar showcase in Groningen. Vrij kort na haar show kwamen deals met Europese promotors binnen en werd ze geboekt op een handvol Europese festivals. In 2014 mocht ze terugkomen naar Groningen: een optreden dat er voor zorgde dat ze in de navolgende maanden volle zalen speelde door heel Europa zonder ook nog maar één radio-hit gehad te hebben.”
Naast enkel de muziek, doet Denemarken het ook goed op het gebied van muziekfestivals met onder andere Roskilde, Tinderbox en Northside die participeren in Eurosonic’s European Talent Exchange Programme (ETEP).
Trend: Enorme groei in Deense muziekexport
Voor het tweede jaar op rij zijn op internationaal vlak muziekopbrengsten gestegen. Volgens de IFPI (het handelsverbond van de muziekindustrie) groeide de industrie met 5,6%.
De Denen zijn verantwoordelijk voor een substantieel deel van de globale muziekverkoop. Koda, de Deense auteursrechtenorganisatie, substantieerde dat het afgelopen jaar (2015-2016) de internationale verkoop van Deense muziek met 32% is gestegen. Daarnaast maakten streaminginkomsten een groei van 49% mee in 2016. Met het Deense streaming fanatisme kan de Deense exportmarkt goed aangeboord worden. De grote hoeveelheid streams vergroten de kans dat Deense muziek wordt opgenomen in internationale charts en populaire playlists. Artiesten als Lukas Graham, MØ, Volbeat, Trentemøller, Thomas Troelsen, Kölsch en Martin Jensen hebben hier in de afgelopen jaren de meeste vruchten van geplukt.
Music Export Denmark (MXD) voert in samenwerking met het Deense showcase festival SPOT Festival de focus op Denemarken uit. Naast verscheidene concerten en netwerkevents waar Deense en internationale partijen elkaar zullen treffen, zet het exportkantoor in op extensieve media-exposure in Deense, Britse, Duitse en Franse markt. MXD’s project en de promotie hiervan wordt ondersteund door The Danish Arts Foundation Committee for Music Funding en The Cooperation Agreement between the Danish Ministry of Foreign Affairs and Ministry of Culture for Denmark’s international cultural exchange.
In het licht van de focus op Denemarken nodigt Eurosonic Noorderslag alle Deense acts, zowel als andere Europese, uit om zich online aan te melden voor het festival dat op 17, 18, 19 en 20 januari 2018 zal plaatsvinden. De applicatieprocedure voor artiesten loopt tot 1 september 2018.
Bezoekers van Eurosonic Noorderslag kunnen zich via de website registeren voor de conferentie. Festivalkaarten gaan in het najaar in de verkoop.