Kunstprogramma Lowlands bekend

23-07-2019 @ 11:13

Lowlands geeft ieder jaar ruim baan aan beeldende kunst. Ook dit jaar zijn op het festivalterrein veel kunstwerken te aanschouwen, waaronder een aantal nieuw ontwikkelde werken. Daarnaast vinden diverse kunstactiviteiten plaats waaraan het publiek kan deelnemen.
Van 16 t/m 18 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte zevenentwintigste editie van 'A Campingflight to Lowlands Paradise' plaats. Ook dit jaar neemt beeldende kunst een prominente rol binnen het programma in. Over het hele terrein zijn werken te vinden van onder andere Ronald A. Westerhuis, Tom Claassen, Yasser Ballemans en vele anderen.

We are GOD
Ronald A. Westerhuis
Groot, groter, grootst! Op Cape Lowlands voor X-Ray komt de kolossale eenpersoonskathedraal We are GOD van maar liefst 15 meter hoog te staan. In dit buitengewelf ga je op zoek naar al je vragen in een gefragmenteerde spiegel, die dwingt tot zelfreflectie. Binnen vind je het antwoord op al je vragen in zijn nieuwste “Selfrefection”. Vergeet je bidprentje bij de uitgang niet. Gaat heen en geloof in uzelf, amen!

Statue of Liberty
Fernando Sánchez Castillo
Zo hoog als het echte Vrijheidsbeeld in New York is die niet, maar met zijn vijf meter is deze vurenhouten Statue Of Liberty toch behoorlijk opvallend. Er valt trouwens nog meer op aan het gevaarte: subtiele maar radicale verschillen met het origineel, getriggerd door een nooit bevestigd gerucht dat de conceptversie van het Vrijheidsbeeld Afro-Amerikaans was. Waarmee Castillo overtuigende vraagtekens zet bij rol en functie van een dergelijk symbool.

Polargraff
Antigoon
Robocop samengevoegd met een spuitbus, zo zou je deze kunstenaar kunnen zien. Antigoon maakt speciaal voor Lowlands een graffitimachine op Planet Paradise, die tijdens het festival op een hoge toren live in actie komt. Antigoon’s machine gaat gigantische doeken te lijf met twee hangplotters die computergestuurd grafische illustraties produceren. Man vs. Machine en vice versa, wie wint?

The Soul Search Museum
Yasser Ballemans
Dit museum vind je op Planet Paradise, richting de camping en is een bewaarplaats voor de ziel. Ook jóuw ziel, die je als bezoeker gevraagd wordt blind te kleien. Lukt dat, dan krijg je een sleutel waarmee je hem op maandagochtend weer kunt ophalen. Waarna je met je ziel onder je arm huiswaarts keert. Dat is niet alleen kunst, dat is ook poëzie.

The Condition of Air
Michela Segato
Bij deze Italiaanse draait alles om lucht, maar dan wel in een binnenband. Haar obsessie voor binnenbanden komt uit haar jeugd waar ze op de plaatselijks stortplaats miljoenen binnenbanden zag en waarvan slechts 40% wordt hergebruikt. De krachtige dynamiek van lucht in zo’n rubberen huid, samengeknepen, gebonden en bijeengehouden met een koord geeft prachtig verstilde kunstobjecten vol met spanning. Kunst op Planet Paradise die strak staat van de duurzaamheid.

Centraal Museum
Duran Lantink
Het Centraal Museum in Utrecht geeft een voorproefje van de eerste solotentoonstelling van modeontwerper Duran Lantink, die naam maakte met Janelle Monáe’s beroemde ‘vaginabroek’. Ook creëert de Nederlander uit restanten van de mode-industrie creëert spannende en innovatieve ontwerpen. Dompel je onder in zijn eclectische collectie en geniet ondertussen van de film The Bargain Hunters.

Mikkel | Twee Broers en een Vriend
Tom Claassen
Dit jaar zijn weer twee kunstwerken van deze kunstenaar te bewonderen. Voor de derde achtereenvolgende keer kijkt hij weer uit over de Lowlandse jachtvelden: de reusachtige Mikkel, de koene ridder van piepschuim, kunststof en metaal. Ontzagwekkend en vertederend tegelijk, tot stand gekomen in samenwerking met Museum de Fundatie. En Twee Broers en een Vriend zijn terug: gigantische Houten Klaasen van vergankelijk materiaal die geen vlieg kwaad doen, dus vlij jezelf ertegenaan voordat deze grote vriendelijke boomstamreuzen langzaam maar onherroepelijk vergaan in de vrije natuur.

Trials of Gavin
Jason Myers
Vorig jaar stond-ie dit abstracte en carbonstalen sculptuur al aan de oever van Lake Lowlands. Twintig meter hoog en bevroren in contraposthouding, alsof hij net een stap voorwaarts wilde zetten. Nu staat hij er nog, of weer, met zichtbare roestplekken die het ouder worden van onze generatie symboliseert. Een generatie die voortdurend worstelt met de voortschrijdende technologie, waar onze kinderen en kleinkinderen niet beter weten. Om bedachtzaam bij over het water te turen dus.

Hekekek + Mirabella
Alissa + Nienke
Dit jaar ook weer bijzondere creaties licht in de duisternis op Lowlands. Op Planet Paradise tref je de elegante lichtobjecten Mirabilia, die hoog boven je uittorenen en je verbeelding met repeterende patronen op hol doen slaan. Even verderop, langs de wandelroute aan Lake Lowlands, vind je het grensverleggende Hekekek dat je verrast met een oogstrelend spel van kleur en beweging, rechtstreeks uit de dynamische wereld van Alissa + Nienke.

Rocking Chairs
Strijbos & Van Rijswijk
Deze schommelstoelen zetten beweging om in muziek. Spannende toverstoelen, onzichtbaar volgestouwd met speciaal ontwikkelde sensoren en luidsprekers, om complete composities mee te schommelen. Schommel met anderen om samen muziek te maken, zowel met je eigen bewegingen als met die van de stoelen, ook ten opzichte van elkaar. Een sterk staaltje schommelcommunicatie.

LLowdog
Peter te Bos
Op Cape Lowlands vlak bij de ingang van het festivalterrein, staat naast de ArmadiLLow al een paar jaar parmantig de onverschrokken LLowdog je aan te kijken. Deze gigantische drievoeter is niet aan te lijnen en geeft al helemaal geen poot – maar draagt het DNA van Lowlands tot in het diepste van zijn roodstalen ziel.

Lowlands Art Tours
Sluit aan bij een kunst-rondleiding! Deze begint meerdere malen per dag in de buurt van Mikkel op Planet Paradise.
Dagelijks 11:00 – 20:30

Op www.lowlands.nl staat een uitgebreide omschrijving van de kunstwerken en hier vind je ook het complete programma tot nu toe.