Jim van der Zee brengt op Blue Monday single uit

17-01-2020 @ 14:45

Maandag 20 januari is het Blue Monday, officieel de meest deprimerende dag van het jaar. Speciaal voor deze gelegenheid brengt Jim van der Zee de single 'I Will Go On' uit. De single is de opmaat naar de tweede helft van zijn theatertour die hem langs 35 Nederlandse podia voert.

Jim van der Zee heeft ‘I Will Go On’ oorspronkelijk geschreven voor het TV-programma Deprestival dat aandacht vroeg voor depressies onder jongeren, een groeiend probleem waar desondanks toch een taboe op rust. Hij ging hiervoor langs bij een meisje dat worstelde met een zware depressie en sprak met haar en haar familie. Op basis van hun verhaal heeft hij ‘I Will Go On’ geschreven. Jim vertelt: 'Met dit nummer laat ik het verhaal van een depressieve jongere horen. Ik hoop zo dit probleem meer onder de aandacht te brengen, het taboe te doorbreken en de mensen die hier onder lijden te laten weten dat ze niet de enige zijn'. Het nummer staat ook op het album ‘Starting The Engine’ dat in september 2019 is uitgebracht.

Blue Monday is een bedenksel van de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

Voordat Jim van der Zee in 2018 The Voice won, speelde hij vooral in barretjes, op surfkampen en op straat. Na The Voice toerde Jim langs de Nederlandse festivals en bouwde hij in hartje Amsterdam zijn eigen opname studio om in alle rust nummers te kunnen schrijven. Het resultaat daarvan is het in september 2019 verschenen album ‘Starting The Engine’, waarop voor het eerst zijn eigen werk te horen is. Op het door JB Meijers (The Common Linnets, De Dijk, Daryll-Ann) mede-geproduceerde album staan naast 'I Will Go On' o.a. de singles ‘I Do Believe It’s Time’ & ‘My Soul’. Jim schreef dit laatste nummer samen met Ed Struijlaart. De release van het album valt valt samen met een uitgebreide theatertournee waarmee hij samen met pianist Reinout Douma (Noordpool Orkest, Jochem Myjer, Janne Schra) en zijn band door het land trekt.

tournee data