Genomineerden Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied 2023 bekend

23-03-2023 @ 09:17

Jurrian van Dongen, Jan Groenteman en het trio Rob Janssen/Gijs Pouwels/Adriaan van de Polder zijn – in willekeurige volgorde – de genomineerden voor de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2023. Van Dongen wist zelfs met twee liedjes de jury onder leiding van schrijver en theatermaker Mark Haayema te bekoren. De winnende tekstschrijver wordt maandag 3 april bekendgemaakt in het Muziekcentrum Enschede.
De Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor het betere Nederlandse kinderlied. Tevens is het een eerbetoon aan de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink, die aan de basis heeft gestaan van een groot aantal bekende Nederlandse kinderliedjes.

De jury nomineert Pakken wat je pakken kan (tekst en muziek van Jan Groenteman, gezongen door de cast van Superjuffie) uit de jeugdmusical Superjuffie. ‘Dit lied kent een subtiele balans tussen tekst en muziek. Precies goed’, aldus de jury.
Verder wordt Een soort van (tekst Jurrian van Dongen, muziek Peter van de Witte, gezongen door Marie-Mae van Zuilen) voorgedragen. ‘Een verstild lied, geschreven voor het jeugdprogramma Het Klokhuis’.

De derde kanshebber is Groente of Fruit (tekst Rob Janssen, Gijs Pouwels en Adriaan van de Polder, muziek Gijs Pouwels, gezongen door Rob Janssen alias Groenteman Gijs) . ‘Een geestig lied, waarin de schrijver er zelf ook niet helemaal uitkomt’, aldus het juryrapport.
En tenslotte is er een nominatie voor Niet voor jezelf (tekst Jurrian van Dongen, muziek Bart Rijnink, gezongen door Meral Polat), ook geschreven voor Het Klokhuis. ‘Een ode aan het hebben van heimwee.’

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Muziekcentrum Enschede wordt maandag 3 april de winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2023 bekend gemaakt. De prijsuitreiking vormt traditiegetrouw de afsluiting van de Kindermuziekweek, die dit jaar plaatsvindt van vrijdag 24 maart tot en met zondag 2 april. Vorig jaar streek Jurrian van Dongen, met Give Me Some Skin, met de eer. De muziek was hierbij van de hand van Jan en Keez Groenteman.

Op 3 april wordt ook de winnaar van de Publieksprijs bekend. Hiervoor kan iedereen vanaf 24 maart stemmen op www.willemwilminkprijs.nl. Op die website zijn dan alle genomineerde liedjes te vinden. De winnaar mag volgend jaar het themalied voor de Kindermuziekweek schrijven.

Bovendien worden op 3 april de nieuwe Buma Samen Muziek Maken-prijs (aanmoedigen van makers van kindermuziek) en de Buma Kindermuziekprijs (een oeuvreprijs, de eerste ging vorig jaar naar Dirk Scheele) uitgereikt.