Pianiste Eve Risser wint Paul Acket Award 2023

20-04-2023 @ 11:09

Eve Risser is de winnaar van de Paul Acket Award 2023. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het NN North Sea Jazz Festival aan een artiest die een bredere publieke erkenning verdient voor zijn of haar buitengewone muzikale kwaliteit.

Pianiste Eve Risser (1982) werd geboren in Frankrijk en begon al op jonge leeftijd met piano en fluit spelen. Beide instrumenten studeerde ze aan het conservatorium van Colmar, om zich vervolgens volledig te focussen op jazzpiano en improvisatie in zowel Straatsburg als Parijs. Risser versmelt in haar muziek fantasie met feminisme, die zij in een hedendaagse en experimentele jazzstijl samenbrengt. Voor haar composities haalt ze inspiratie uit de natuur: bergen, sneeuw en mineralen vormen de rode draad in haar werk. Risser heeft inmiddels vijf albums uitgebracht als (co-)leider. Zo ook het recente album 'Eurythmia' (2022), dat ze in samenwerking met het twaalfkoppige Red Desert Orchestra uitbracht.

Een van de juryleden van de Paul Acket Award, Oslo Jazz Festival-directeur Øyvind Larsen, omschrijft haar als een “eigentijdse componist die het idioom van de moderne muziek verkent en uitbreidt. Risser is van grote betekenis in de Europese geïmproviseerde scene. Haar poëtische spel is percussief en fysiek, in vorm variërend van solo tot groot orkest”.

Overige juryleden dit jaar waren Alberto Ibarrondo (Festival de Jazz de Vitoria-Gasteiz, Spanje), Anne Erm & Eva Saar (Festival Jazzkaar, Estland), Jaïr Tchong (KAAP Arts Centre, België) en Brent Oostrum (TivoliVredenburg/Transition Festival, Nederland). Zij nomineerden 24 muzikanten, waarna ruim 100 (inter)nationale jazzcritici en programmeurs hun stem uitbrachten.

Met de Paul Acket Award, vernoemd naar de oprichter van North Sea Jazz, wil de organisatie aandacht geven aan talentvolle jazzmusici die volgens hen erkenning en een groter publiek verdienen. Recente winnaars waren onder meer Kris Davis (2022), Julian Lage (2019), Kaja Draksler (2018), Donny McCaslin (2017) en Cécile McLorin Salvant (2016). Dit jaar introduceert North Sea Jazz een European Edition, die elke vier jaar zal worden herhaald.

Eve Risser neemt de prijs in ontvangst op het festival, waar zij op zaterdag 8 juli optreedt.
NN North Sea Jazz Festival 2023
Rotterdam Ahoy
7, 8 en 9 juli | Rotterdam Ahoy

Bekijk alle tot nu toe aangekondigde namen op northseajazz.com/programma