CONAMUS EXPORTPRIJS 2005 VOOR WITHIN TEMPTATION

24-01-2006 @ 19:03

De Conamus Exportprijs gaat voor de derde keer in successie naar de Gothic Rock band Within Temptation. In het afgelopen jaar heeft deze band, bestaande uit Sharon den Adel (zang), Robert Westerholt (gitaar), Jeroen van Veen (bas), Stephen van Haestregt (drums), Martijn Spierenburg (keyboards) en Ruud Jolie (gitaar) wederom de meeste cds en andere geluidsdragers in het buitenland verkocht en is daarmee buiten Nederland de meest succesvolle Nederlandse groep. Dat is dinsdag 24 januari bekendgemaakt in het Radio 2 programma Schiffers.fm door Jerney Kaagman, directeur van Conamus.

Van hun eind 2004 verschenen album The Silent Force zijn wereldwijd inmiddels meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Het album kwam in Nederland binnen op nummer 1, bereikte nummer 1 posities in Finland en Spanje, de top 5 van Duitsland, de top 10 van Belgi en diverse landen in het Midden Oosten, de top 20 van Oostenrijk en Zwitserland en de top 30 van Frankrijk, Griekenland, Turkije en Zweden. In Nederland behaalde de CD The Silent Force de platinastatus en ook in Spanje, Finland, Belgi, Luxemburg en Duitsland was er edelmetaal. Hun eerder uitgebrachte albums Enter en Mother Earth werden afgelopen jaar in diverse landen eveneens bekroond met goud en platina.
Na de Zilveren Harp (2002), Edison Award voor de dvd Mother Earth Tour (2003), de Conamus Exportprijs 2003 en 2004, de TMF Award (2005) voor Beste Rockband Nationaal, de World Music Award (2005) voor de Best verkopende Nederlandse band ter wereld en de Popprijs 2005 valt Within Temptation met de Conamus Exportprijs 2005 wederom in de prijzen.
De Conamus Exportprijs wordt jaarlijks door het bestuur van Conamus toegekend aan een muzikale productie, vastgelegd op geluidsdrager c/q beeldgeluidsdrager, waarvan in een aaneensluitende periode van twaalf maanden buiten Nederland meer exemplaren zijn verkocht dan van vergelijkbare andere. In de telling zijn zowel albums, singles als tracks op verzamelalbums inbegrepen.
De Conamus Exportprijs 2005 wordt uitgereikt tijdens het Harpen Gala op maandag 6 februari a.s. in Spant! in Bussum. Conamus reikt dan tevens de Zilveren Harpen 2005 uit aan Stevie Ann, Thomas Berge en Pete Philly & Perquisite en de Gouden Harpen 2005 aan Brigitte Kaandorp, Ferry Maat en Guus Meeuwis.
Alle winnaars nemen tijdens het Harpen Gala, dat gepresenteerd wordt door Sjors Frhlich, hun prijs in ontvangst. Zij worden tijdens hun optreden begeleid door het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker.
Het Harpen Gala, inclusief een sfeerverslag en interviews met de winnaars door Stefan Stasse, wordt door Radio 2 uitgezonden op vrijdag 10 februari a.s. tussen 19.00 en 21.00 uur.
Het Harpen Gala wordt georganiseerd door Conamus, de instantie die binnen en buiten Nederland ondersteuning biedt aan Nederlandse lichte muziek, in samenwerking met Buma, de vereniging van Nederlandse componisten, tekstdichters en muziekuitgevers en Radio 2.