ZWARE AANRADERS WEEK 12

22-03-2006 @ 18:30

door Sicco Roukema

The Devin Townsend Band "Synnchestra"
(SPV Inside Out)
Als je mij vraagt om een concept album te recenseren bedank ik meestal voor de eer. Concept albums komen vaak uit de koker van symfo geesten en daar heb ik muzikaal weinig mee. Devin Townsend heeft ook een concept album gemaakt, maar van hem weet je dat je altijd voor een verassing komt te staan. Verreweg n van de meest interessantste mensen uit de metal scne. Zowel solo als met Strapping Young lad. Synnchestra vormt op deze stelling geen uitzondering. Licht te verteren is het zeker niet, maar wat een wereldalbum is dit zeg. Metal, deathmetal, mathmetal, rock, folk, pop, polka, alles wordt in de mengelmoes gestopt en het resultaat is verbluffend. Vampolka is lachen, maar Vampira is muzikaal zo geniaal als het maar kan. Alles klopt aan dit album. De arrangementen, de riffs en de ongelofelijk goeie composities. Mijn favorieten zijn Gaia, het al eerder genoemde Vampira en A Simple Lullaby. Devin Townsend bewijst hier zijn absolute klasse wederom.

Liv Kristine "Enter My Religion"
(Roadrunner / cnr entertainment)
Bijna geen metal te vinden op het tweede solo album van Liv. Ditmaal is ze puur voor de zweverige popklanken gegaan. Dit levert een lief album op, met hier en daar wat stevige up tempo nummers zoals het uitstekende My Revelation, Trapped In Your Labyrinth (ook een zeer sterk nummer), maar ook dance achtige tracks zoals You Take Me Higher (wel een wat minder nummer) en een cover van Bruce (Streets Of Philadelphia) die ze goed doet. Ze toont zich met haar tweede solo album als een veelzijdig artieste die in ieder geval durft.

Das Ich "Cabaret"
(Massacre / Rough Trade)
Titel en bandnaam dekken de lading. Dit is voor de liefhebber. Het doet mij bij de eerste klanken al denken aan Falco. Deze band heeft weinig met metal te maken. Verwacht geen Rammstein achtige machinale metal. De dance ritmes en synthesizers overheersen (soms wel heel goedkoop zoals in Paradigma). Wie het leuk vind om Duitstalige cabareteske muziek te horen, moet dit zeker gaan checken.

Caliban "The Undying Darkness"
(Roadrunner / CNR entertainment)
Dat geschreeuw en dan weer clean zingen, ik heb het nu wel allemaal gehoord. De verassing is er af en ook bij de nieuwe Caliban blijven de nummers niet hangen. De rifjes pakken hier en daar leuk uit (oude trash invloeden) maar deze voormalige hardcore band probeert iets te krampachtig mee te liften op het succes van Killswitch Engage en andere bands in dat straatje. Kan van The Undying Darkness dan ook niet warmlopen. 13 in een dozijn metal