ARCTIC MONKEYS

12-06-2006 @ 15:10

The ARCTIC MONKEYS werd in 2002 opgericht en kent invloeden van bands als The Jam, The Clash en Pulp. Eind 2004 steeg hun populariteit in het Engeland nadat ze hun demo's op internet begonnen aan te bieden en de Britse tabloids, het altijd even objectieve NME en BCC Radio 1 aandacht aan de band begonnen te schenken. In 2005 wisten ze op te vallen door met hun debuutsingle I Bet You Look Good On The Dancefloor op de eerste plaats binnen te komen in de UK Singles Chart. Hun debuutalbum dat uitkwam in januari 2006 is nu al het best verkopende debuutalbum ooit in de UK. De jongens houden het hoofd echter koel, ze grapten zelf dat tegen april iedereen hen wel vergeten zal zijn. De vrouw die in hun tweede single When The Sun Goes Down voorkomt, komt ook voor in de twee korte filmpjes Scummy Man.

De naam Arctic Monkeys zal sommigen nog vreemd in de oren klinken. Maar dat duurt niet lang meer. Exit Franz Ferdinand, in come Arctic Monkeys. In Engeland is het al zover: de band is 'the hottest things since lava'. De media overtroeven elkaar met aandacht voor de band. Met als absolute winnaar popblad NME, die frontman Alex Turner aan de kop van haar Coollist 2005 zette. De nog geen twintigjarige Turner liet alle rock- en popsterren die wel al een album uit hadden achter zich....
In Engeland is Arctic Monkeys inmiddels uitgeroepen tot de spiegel van een generatie.
voordat het album uit is is in Engeland de hype kompleet bij het verschijnen van NME die hen op de cover plaatst incl. een poster van de groep.
Eind juni 2006 is de nieuwste Britse hype te bewonderen op Rock Werchter.