BLIJVEND APPLAUS PRIJS 2006 EN 2-DVD VOOR ADÈLE BLOEMENDAAL

03-10-2006 @ 10:18

1 Oktober heeft cabaretire, chansonnire en actrice Adle Bloemendaal in De Kleine Komedie te Amsterdam uit handen van Drs. P de Blijvend Applaus Prijs 2006 in ontvangst mogen nemen.
Gelijktijdig werd Adle Bloemendaal verrast door Jacques Klters, die haar het eerste exemplaar van haar 2DVD Van de gekken overhandigde. De 2-DVD is uitgebracht door Music Products (ACE 10513).
De DVDs belichten alle facetten uit Adles roemruchte carrire. Hoogtepunten zijn onder meer De meisjes uit de suikerwerkfabriek, Een reisje langs de Rijn, De dodenrit, Een lijster in de la, Ho bulle bo, Afscheidsbrief van een lelijk meisje en een medley uit t Schaep met de vijf pooten. Maar ook de Cafscene met Ton van Duinhoven (68), Ruzie aan de bar (68) en Letter G nakter met Johnny Kraaijkamp sr. en Rijk de Gooijer, Toen was het eten met Leen Jongewaard, Mn laatste peuk en een interview met Willem Duys (1978). Op deze DVDs zijn veel fragmenten te zien die Adle maakte met Rob Touber, die met zijn unieke manier van regisseren zijn tijd ver vooruit was.
De 2DVD bevat tevens de complete televisieshow Adle in Berlijn (1985) en de theatershow Adle in korte broek (1986), die nooit voor televisie werd uitgezonden. Uit een priv archief werden kort geleden deze unieke beelden teruggevonden. Volgens Adle is dit het beste wat ze ooit gemaakt heeft. De 2DVD geeft een prachtig ruim 5 uur durend overzicht van al haar kwaliteiten, en dat waren er vele.
Jacques Klters: "De carrire van Adle Bloemendaal bestreek de volle breedte van het theater. Ze zong carnavalsschlagers en literaire chansons, speelde de abdis in Shakespeares Spel der vergissingen en tante Door in t Schaep met de vijf pooten. Ze werd bekend via radio en tv, maar was ook de strenge meesteres van het literaire cabaret. Op de televisie de gezellige vaste klant van het volkscaf of de tegenspeelster van Johnny en Rijk. In smaakvol vormgegeven televisieprogrammas de ironisch kijkende zangeres van schitterende liederen. In het theater de reisleidster door het gruwelkabinet van het bestaan, die haar publiek liet huiveren en lachen en die monter de ondergang tegemoet wilde treden."
"In haar soloshows bracht ze alles samen wat ze geleerd had. Ze was daarin beschaafd en ordinair tegelijkertijd, sprak het woord kut uit of ze het net bij de Bonneterie gekocht had. Ze werkte met de beste mensen en zocht de mooiste liedjes uit. Gelukkig is er veel bewaard gebleven. En dat staat nu allemaal op deze twee dvds
", aldus Klters.
De Blijvend Applaus Prijs 2006 kreeg Adle Bloemendaal als publiekswaardering voor haar opmerkelijke en bijzondere bijdragen aan het Nederlandse theater en de televisie gedurende een lange reeks van jaren. De Prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van Iris Le Rtte en een geldbedrag van 2.500,-- werd toegekend op advies van een jury, bestaande uit Cornald Maas, Fred Florusse en Henk van Gelder.