Peter Koelewijn wint Zendtijd Prijs Radio 2

24-10-2006 @ 10:50

Peter Koelewijn ontvangt voor zijn bijzondere rol in de Nederlandse muziek de Radio 2 Zendtijd Prijs 2007 tijdens het Radio 2 Gala op 18 maart 2007.
Frits Spits maakte op 23 oktober op Radio 2 tijdens zijn programma Tijd voor Twee bekend dat Peter Koelewijn in het zonnetje wordt gezet tijdens het Radio 2 Gala van het Nederlandse lied.

Radio 2 Zendtijd Prijs
De Radio 2 Zendtijd Prijs wordt jaarlijks toegekend door Radio 2 en BUMA Cultuur (v/h Conamus) aan een uitvoerende artiest die van blijvende betekenis is voor de Nederlandse radio. Het is de achtste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Eerder werden Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Herman van Veen, Ramses Shaffy, Frank Boeijen, Willeke Alberti en Marco Borsato geerd voor hun oeuvre. De Radio 2 Zendtijd Prijs bestaat, naast een eerbetoon van collega-artiesten, uit een bronzen beeld gemaakt door kunstenaar Evert den Hartog.

Het Weekeinde van het Nederlandse Lied
Het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied is n van de hoogtepunten van het Weekeinde van het Nederlandse Lied op Radio 2 van 16 tot en met 18 maart. Tijdens dit weekeinde wordt op Radio 2 uitsluitend Nederlandstalige muziek gedraaid.

Peter Koelewijn
Peter Cornelis Koelewijn wordt geboren op 29 december 1940 in Eindhoven als zoon van een vishandelaar. Als kind ontwikkelt hij zijn voorliefde voor de popmuziek. Peter haalt zijn HBS diploma op het Gemeentelijk Lyceum Eindhoven en in die periode richt hij de band The Rockets op, waarmee hij grote successen zal boeken.
De eerste hit van The Rockets Kom van dat dak af (#1), die in mei 1960 de hitparade binnenstormt, maakt dat Peter Koelewijn voor altijd in de boeken van de Nederlandse hitgeschiedenis terecht komt. Het nummer haalde uiteindelijk zelfs vier keer de Nederlandse hitlijsten, ook in 1971 toen #8, in 1981 (live-versie) #14 en in 1989 (rap-versie) #20. Andere onvergetelijke Koelewijn songs zijn: "Mij oh mij" (1972), "Angeline" (1973), "Robbie" (1974), "Veronica Sorry" (1974), Je wordt ouder papa (1977), Klap maar in je handen" (1981).
In 1995 maakte hij als Gompie een Europese hit met het nummer "Alice". Heel veel successen behaalde hij als producer/liedjesschrijver met en voor andere artiesten zoals Bonnie St. Claire, Willeke Alberti, Ria Valk, Babe, Grant & Forsyth, Helmut Lotti, One Two Trio.
Muziekkrant Oor noemt hem "de Godfather van de Nederlandse Rock.

Peter Koelewijn heeft verder een bijzonder interactieve website waar heel veel goede informatie te vinden is over de Nederlandse muziek:
www.peterkoelewijn.nl