02-11-2006 @ 17:05
Al jaren is er grote onduidelijkheid over de fiscale status van DJ's. Vooral het vraagstuk of de DJ wel of geen artiest is, blijft onopgelost. Hoewel duizenden danceliefhebbers zich het nauwelijks kunnen voorstellen, leken de diverse eenheden van de belastingdienst de afgelopen jaren geen eensluidend antwoord te hebben op de vraag of de DJ zoals we die vandaag de dag kennen geen artiest is. In het kader van de parlementaire behandeling van het Belastingplan 2007 en meer specifiek de aanpassing van de huidige artiestenregeling, is de status van DJ's onlangs behandeld. Minister Zalm heeft tijdens die sessie een aantal uitspraken gedaan over hun status waarmee hij in ieder geval liet blijken sinds de jaren zeventig nooit meer een stap in het uitgaansleven te hebben gezet. De Belangen Vereniging Dance, de branche vereniging voor organisatoren van dance evenementen is hierover zeer verbaasd en maakt zich zorgen.
Want wat is het geval? Volgens de minister zullen DJ's vanaf 1 januari 2007 als artiesten worden beschouwd, mits ze "er wel een beetje een leuk nummer van maken en niet alleen plaatjes opzetten". Als een DJ niets zegt tussen de nummers door is het ook geen artiest volgens de minister. Met andere woorden, we zijn weer terug in de tijd van de drive in disco waar de DJ met een aapje op zijn schouder en een trommel in zijn linkerhand een plaatje opzet voor Tante Annie van de overkant die jarig is en daarna de bezoekers vooral aanspoort de polonaise in te zetten. In n uitspraak is 20 jaar dance muziek van de tafel geveegd en de DJ weer gedegradeerd tot ordinaire plaatjesdraaier in plaats van artiest.
Nu zou het feit dat de minister niet snapt wat een DJ doet allemaal niet zo erg zijn als dit geen grote gevolgen zou hebben voor de gehele dance sector (de entertainment & mediasector waar, na betaald voetbal, het meeste geld in omgaat).
De laatste jaren is een tendens ontstaan waarbij de belastingdienst in de randsteden steeds vaker het standpunt inneemt dat DJ's wel artiesten zijn waardoor de artiestenregeling moet worden toegepast en derhalve loonheffing moet worden ingehouden op de gage van DJ's. Dit is des te duidelijker geworden nadat de belastingdienst bij verschillende promoters naheffingsaanslagen loonbelasting heeft opgelegd a.g.v. het niet toepassen van de artiestenregeling. Van eenduidig optreden door alle eenheden van de belastingdienst is echter geen sprake, noch van beleid van het Ministerie van Financin op basis waarvan inspecteurs van de belastingdienst kunnen handelen. Er is dus simpelweg geen beleid omtrent toepassing van de artiestenregeling in de dance sector, terwijl de uitvoerders van de belastingdienst tegenwoordig steeds vaker eisen dat de regeling wordt toepgepast. Dance & DJ's vormen een belangrijk cultureel exportmiddel voor Nederland. Dit maakt het des te vreemder dat hier nooit werk van is gemaakt.
Hierbij zij nog opgemerkt dat de problematiek omtrent de status van de DJ als artiest niet alleen van belang is voor de artiestenregeling in de Wet Loonbelasting. Het begrip DJ is namelijk ook van belang voor de vraag of promoters het culturele tarief van 6% BTW op entreebewijzen voor dance evenementen mogen toepassen. Met andere woorden, wanneer de hedendaagse DJ (zonder aanvullende begripsvereisten) als artiest wordt beschouwd voor loonbelasting en BTW doeleinden, bestaat er eindelijk duidelijkheid voor een economisch / maatschappelijk relevante sector als de dance sector.
De bedoeling van Minister Zalm en de vertegenwoordigers van de verschillende fracties is goed, maar de huidige discussie is onzuiver vanwege verkeerde begripsvorming. Het behoeft geen nadere toelichting dat de DJ 's die tegenwoordig stadions vullen geen tekst hebben tijdens een optreden. Tijdens de opening van de laatste Olympische Spelen zal niemand DJ Tisto op grappige teksten hebben kunnen betrappen. Dit is een ander metier, een metier dat eigenlijk nagenoeg is uitgestorven. De huidige DJ maakt nieuwe muziek door bestaande platen te mixen (en soms live te bewerken).
De Belangen Vereniging Dance volgt de huidige ontwikkelingen op de voet en zal wederom naar buiten brengen wanneer er meer nieuws is. Op korte termijn wordt hier echter geen directe ontwikkeling meer verwacht, omdat de Tweede Kamer met verkiezingsreces is tot en met 22 november a.s. en er gisteren tijdens de laatste plenaire vergadering voor de verkiezingen geen aandacht meer is besteed aan de fiscale status van de DJ.
Bron: Belangen Vereniging Dance/Amsterdam