ALBUM VAN DE WEEK: TIM FINN "Imaginary Kingdom"

12-12-2006 @ 18:28

Tim (Brian Timothy) Finn (25 juni 1952) werd geboren in Nieuw-Zeeland, studeerde na zijn middelbare school filosofie en politieke wetenschappen aan de universiteit van Auckland. Daar ontmoette hij ook zijn muziekvrienden Mike Chunn, Robert Gillies, Phil Judd en Noel Crombie en samen zetten ze in 1972 de eerste stappen in de muziek.
Zo ontstond de groep Split Enz. De muziek varieerde van swing, punk naar de popmuziek. Tussen 1972 en 1977 speelden ze veel in clubs. In 1977 verliet Phil de groep en werd vervangen door de jongere broer van Tim: Neil Finn. Gedurende een korte pauze in 1983 van Split Enz, nam Tim zijn eerste soloalbum op "Escapade". In 1984 besloot Tim de groep te verlaten en aan een verdere solocarrière te gaan werken. In 1985 verscheen zijn tweede soloalbum "Big Canoe".
Het derde soloalbum verschijnt vele jaren later nl. in 1989: "Tim Finn". In diezelfde periode werkt Tim samen met zijn broer Neil aan een Finn Brothers album, maar dit resulteerde in de aansluiting van Tim bij Crowded House, die dan toe zijn aan hun derde album "Woodface". Twee kapiteins op één schip werkt niet en na een korte samenwerking scheiden de wegen van de twee broers weer.
Echter in 1995 is er toch weer een samenwerking tussen Tim en Neil, onder de titel "Finn" en samen toeren ze door Amerika, Australië en Europa. Negen jaar later volgt hun tweede album "Everyone is here" in 2004.
Sindsdien is het vrij stil geweest rond Tim Finn, totdat we onlangs werden verrast met de komst van zijn nieuwe album "Imaginary Kingdom".
Met dit album keert Tim terug naar de melodische en romantische popliedjes, luister hierbij maar eens naar "Couldn't be done" en "Astounding moon", "Salt to the sea", "Winter light" (uit de soundtrack "To chronicles of Narnia).
Eigenlijk is de muziek van Tim vrij klassieke popmuziek. Uit zijn handen komt altijd iets moois, verrassends en de sound is zeer herkenbaar. De ruwe diamond is tot verdere ontwikkeling gekomen en het is een constant genieten wat deze singer/songwriter weet te maken. Hopelijk zal hij komend jaar besluiten om te gaan toeren en ik kan niet wachten om hem live eens te aanschouwen.
Release:  oktober 2006

Albumoverzicht
"    Escapade (1983) - Singles: Fraction Too Much Friction, In A Minor Key, Through The Years, Staring At The Embers
"    Big Canoe (1986) - Singles: Carve You In Marble, No Thunder No Fire No Rain
"    Tim Finn (1989) - Singles: How'm I Gonna Sleep
"    Before & After (1993) - Singles: Hit The Ground Running, Persuasion
"    Say It Is So (1999) - Single: Twinkle
"    Feeding The Gods (2001) - Single: What You've Done
"    The Chronicles Of Narnia OST (2005) - Single: Winter Light
"    Imaginary Kingdom (2006) - Single: Couldn't be done


Website: http://www.timfinn.com/