NIEUW BEZOEKERSRECORD NOORDERSLAG SEMINAR

15-01-2007 @ 14:06

Ruim 2400 professionele deelnemers waren van 11 t/m 13 januari aanwezig op Noorderslag Seminar, de muziekconferentie die plaats vindt op de dagen van de EuroSonic en Noorderslag festivals in De Oosterpoort in Groningen. Het seminar, dat door Buma Cultuur wordt georganiseerd in opdracht van Stichting Noorderslag, is het belangrijkste netwerk- en informatie-platform  voor de Nederlandse muziekbranche. Tijdens het seminar werd bekend dat tenminste 49 Europese bands het komend jaar zullen optreden op een Europees festival, optredens die tot stand komen via het European Talent Exchange Program (ETEP).
Er waren ruim 450 meer bezoekers dan tijdens de editie van Noorderslag Seminar in 2006. In De Oosterpoort werden meer dan 65 panels, workshops en bijeenkomsten georganiseerd, waarbij werd ingegaan op de laatste ontwikkelingen in de muziekbranche. Onderwerpen waren o.a. games & muziek, nieuwe belastingwetgeving voor de muzieksector, ticketing en online ontwikkelingen.

Panels
Bij het panel over games en muziek werd geconcludeerd dat zowel de gamesector als de muziekbranche zich meer bewust zijn van de zakelijke mogelijkheden van de muziek onder games. Tijdens het panel Artist Tax van Dick Molenaar werd ingegaan op de veranderende belastingwetgeving in Europa. De afschaffing van de artist tax in Nederland werd door de aanwezige internationale professionals zeer positief ontvangen.
Reclame en popmuziek raken steeds inniger met elkaar verstrengeld, zo werd geconcludeerd in het panel Branding en Crossbranding: ook van minder bekende Nederlandse bands wordt de muziek steeds vaker onder reclames gebruikt, en onder popmuzikanten is reclame inmiddels geen vies woord meer.
Verder werden tijdens Noorderslag Weekend nog een aantal prijzen uitgereikt: behalve De Popprijs aan Spinvis op zaterdagavond, werd de Pop Pers Prijs op vrijdag 12 januari uitgereikt aan De Volkskrant-journalist John Schoorl. Diezelfde dag viel De Veer ten deel aan Paul Brinks, één van de eigenaren van The Entertainment Group. De Veer is een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt door Noorderslag Seminar, het vakblad Muziek en Beeld en Buma Cultuur aan een professional die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse muziekindustrie ten behoeve van Nederlandse muziek.

ETEP
Noorderslag Seminar krijgt een steeds meer internationale dimensie. Van alle deelnemers waren er 600 van buiten Nederland afkomstig. Ook vond een aantal Engelstalige panels plaats.
Het European Talent Exchange Program, een initiatief van Stichting Noorderslag, scoorde opnieuw een record. Het initiatief, dat voorziet in het ondersteunen van Europese bands buiten hun eigen landsgrenzen, wordt in Europa door ruim 50 Europese festivals en zo’n 20 radiozenders ondersteund. Tijdens Noorderslag Weekend werden door de verzamelde festivals en radiostations 49 bands en artiesten uitgekozen om deel te nemen aan het programma voor 2007. Deze artiesten zullen het komende jaar tenminste 127 optredens aangeboden krijgen op de belangrijkste Europese festivals.
De grootste ‘winnaars’ van ETEP zijn de bands The View (UK, 11 optredens), Magic Numbers (UK, 9 optredens), Goose (B, 8 optredens), O No Ono (DK, 6 optredens) en Peter Bjorn & John (S, 6 optredens). De afgelopen drie jaren ondersteunde ETEP in totaal ruim 400 optredens. Verwachting is dat in 2007 meer dan 200 optredens in het kader van ETEP zullen plaatsvinden.