Greenpeace verkoopt Nederlandse muziekdownloads

25-01-2007 @ 09:35

Foto2 --> Greenpeace start vandaag een Nederlandse muziekdownloaddienst. De milieugroepering krijgt een deel van de opbrengst van de liedjes, die 1,50 euro per download kosten. Nederlandse artiesten hebben speciaal voor de site nummers over het milieu of nieuwe uitvoeringen van bestaande liedjes gemaakt. Tekst -->

De site Greenpeace Music startte donderdag om middernacht. Artiesten die meewerken zijn onder meer Ali B., Bløf, Zuco 103, Osdorp Posse, VanKatoen, Candy Dulfer, Ronald Molendijk en C-mon & Kypski. "We willen elke twee weken een nieuwe artiest aan de downloadsite toe voegen", zegt Greenpeace-woordvoerder Saskia Flipsen. Het gaat om losse nummers uit zoveel mogelijk genres. Daarmee wil Greenpeace de groep geïnteresseerden zo groot mogelijk houden.

Sommige artiesten hebben er volgens Flipsen voor gekozen om de gehele opbrengst van de downloads aan Greenpeace te schenken, anderen geven alleen een deel van de inkomsten. "Nederland is de eerste van de Greenpeace-afdelingen met een downloadsite. We zien dit als pilot. Als het aanslaat, gaat Greenpeace dit ook in andere landen doen. Er staan al meerdere landen klaar om te beginnen", zegt Flipsen.

De muziekbestanden zijn in Windows Media-formaat en beveiligd met DRM (digital rights management). "Je kan ze drie keer op een cd branden", aldus Flipsen.

Greenpeace is niet de enige actiegroep die betaalde muziekdownloads gebruikt om geld in te zamelen. Zo wil ook Amnesty International dit voorjaar muziek van Nederlandse artiesten gaan verkopen. Op de internationale site van Amnesty gebeurt dat al voor 1,12 euro per track.