5 mei: Muziek geeft kindsoldaten hun vrijheid terug

04-05-2007 @ 12:07

Op 5 mei staat War Child stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. 300.000 kinderen wereldwijd kennen deze vrijheid niet. Als kindsoldaat worden zij ingezet in oorlogen waar zij niet om gevraagd hebben. Op 5 mei vraagt War Child aandacht voor deze meest kwetsbare groep oorlogskinderen. De Zwolse hip hop band Opgezwolle treedt dit jaar voor War Child op als Ambassadeur van de Vrijheid. Samen met ex-kindsoldaat Kon Kelei uit Soedan staan zij op de festivalpodia in Assen, Groningen, Leeuwarden, Amsterdam en Haarlem en vragen aandacht voor de situatie van kindsoldaten.
De boodschap die War Child dit jaar op 5 mei centraal stelt is: Muziek geeft kindsoldaten hun vrijheid terug. War Child investeert in deze vrijheid. Muziek is universeel, een taal die iedereen spreekt. Het verbroedert en maakt vrij. Kindsoldaten is hun vrijheid ontnomen. War Child helpt ex-kindsoldaten om te gaan met hun oorlogservaringen en helpt ze weer een plek te vinden in de samenleving. Hierbij staat de kracht van muziek centraal. Muziek brengt mensen bij elkaar en helpt emoties te uiten. Zo krijgen ex-kindsoldaten weer vrijheid in hun hoofd.

De 5 mei standactiviteit
Op 5 mei is War Child op alle dertien bevrijdingsfestivals aanwezig met een stand. In deze stand kunnen bezoekers ervaren wat de kracht van muziek is met de War Child Peace of Mind Experience. De Peace of Mind Experience is een activiteit waarbij je door een koptelefoon muziek, opdrachten en informatie te horen krijgt. Zo hoor je op een interactieve manier meer over de problematiek van kindsoldaten en ervaar je hoe War Child ex-kindsoldaten helpt met muziek.

War Child en 5 mei
De band Opgezwolle is één van de Ambassadeurs van de Vrijheid van het Nationaal Comité en vraagt op 5 mei aandacht voor het werk van War Child. Kon Kelei staat samen met Opgezwolle op het podium. Als ex-kindsoldaat geeft hij kindsoldaten een stem. Zelf werd hij als 4 jarig kind meegenomen met het vrijheidsleger van Zuid-Soedan. In hun kamp werd hij opgeleid tot soldaat.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft vier samenwerkingspartners, die vanuit hun eigen internationale invalshoek aan vrijheid werken, bouwen, er in investeren en de vrijheid bewaken. Op 5 mei, op de Bevrijdingsfestivals, staan Vluchtelingen Werk Nederland, Mensen in Nood/Cordaid, War Child en Amnesty International samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Vrijheid maak je met elkaar!
 
War Child investeert in een vreedzame toekomst voor kinderen in oorlogsgebieden. War Child richt zich op de psychosociale ontwikkeling van kinderen zodat zij de kans krijgen op te groeien tot gezonde volwassenen. Een van de groepen kinderen waar War Child mee werkt zijn ex-kindsoldaten. Kindsoldaten zijn een van de meest kwetsbare groepen kinderen in oorlogssituaties. War Child ziet dat elke dag in de conflictgebieden waar de organisatie werkzaam is. Van hen worden de meest fundamentele rechten geschonden. War Child zet zich in voor kindsoldaten. Met dans, muziek, theater en sport leren ex-kindsoldaten hun emoties uiten en hun oorlogservaringen te verwerken. Dit is van groot belang voor hun ontwikkeling. Ook helpt War Child hen te re-integreren gemeenschap. Tijdens de oorlog zijn kinderen en volwassenen soms tegenover elkaar komen te staan. Door gezamenlijke creatieve activiteiten op te zetten, brengen we hen weer samen. Zo bouwen zij aan wederzijds respect en vertrouwen.
War Child heeft projecten in Kosovo, Tsjetsjenië, Afghanistan, Sierra Leone, Oeganda, Colombia, Democratische Republiek Kongo, Israël en de Palestijnse gebieden, Soedan en Sri Lanka.
www.warchild.nl