NIEUW ALBUM VAN KAZ LUX SAMEN MET HOTCHPOTCH

22-05-2007 @ 15:43

Kaz Lux is een niet weg te denken icoon in de Nederlandse popmuziek en behoeft daarom eigenlijk geen nadere introductie.

Toch een aantal wapenfeiten, al was het maar om het geheugen op te frissen. De rasartiest met het uit duizenden herkenbare stemgeluid werd rond de eeuwwisseling door de gezamenlijke journalisten van muziektijdschrift Oor uitgeroepen tot de beste vaderlandse zanger van de afgelopen vier decennia. Eind zestiger jaren zette Kaz Lux zijn naam op de kaart als frontman en zanger van de groep Brainbox. Deze legendarische rockband, waarvan ook meestergitarist Jan Akkerman deel uitmaakte, schreef meerdere popklassiekers waaronder ‘Down Man’, ‘Dark Rose’ en ‘Summertime’. Na het uiteenvallen van de band heeft Kaz Lux zich voornamelijk gemanifesteerd als troubadour, als solovertolker van zijn zelfgeschreven songs.
In de jaren 2003/2004 vond er een allerlaatste reünie van Brainbox plaats. Deze tournee stond in het popcircuit garant voor uitverkochte zalen. De afgelopen twee jaren heeft Kaz Lux zich vooral opgehouden in het theatercircuit als ‘special guest’ bij de concerten van generatiegenoten Cuby + The Blizzards.
Anno 2007 laat Kaz Lux zich in een nieuw hoofdstuk van zijn muzikale leven van een verfrissende kant horen. Met de jonge honden van HotchPotch heeft hij de crème de la crème van de akoestische muziek van Nederland om zich heen verzameld. Het voorlopig eerste resultaat van deze opmerkelijke samenwerking is het album ‘Osmosis'. De virtuoze benadering van de multi-instrumentalisten van HotchPotch geeft de verzameling van oud en nieuw materiaal op dit album vleugels. Op een dan ingetogen, intieme wijze, dan weer op een energieke manier worden de veelzijdige rootssongs van Kaz Lux uitgevoerd. Nummers waarin menselijke thema's als de dagelijkse dingen, leven en sterven, en vooral de liefde... altijd de liefde centraal staan.
De bandleden van HotchPotch hebben in diverse genres hun sporen verdiend. Multi-instrumentalist Izak Boom (zang, piano, gitaar, mandoline en 5-snarige banjo) geniet bekendheid als jarenlang begeleider van De Berini's. Verder stond hij op het podium met Harry Sacksioni en laatstelijk Youp van ‘t Hek. Duizendpoot Janos Koolen (zang, gitaar, mandoline, 5-snarige banjo, klarinet en fluit) is gespecialiseerd in Ierse volksmuziek en Amerikaanse bluegrass. Hij treedt onder meer op met de Ierse zanger/gitarist Danny Guinan, de Nederlandstalige folkband Laroux en violist Gilles Rullmann. Bart Soeters (bas en cello), winnaar van de Pim Jacobs Muziekprijs in 2005, speelde recentelijk met het Brabants Orkest, met zijn eigen trio Soetcase en componeerde voor Fanfare De Hoop.

KAZ LUX and HOTCHPOTCH "OSMOSIS" 
(e-sound music/pinkrecords)