Editors grootverkoper bij Boudisque op Lowlands, verrassing: Marike Jager

22-08-2007 @ 17:45

bron: 3voor12 door: Atze de Vrieze

Marike Jager grootste verrassing in top 10

Meer dan honderd bands kon je zien in drie dagen Lowlands. Bekende en onbekende bands. Welke bands willen de mensen mee naar huis nemen? De top 10 van cd-winkel Boudisque geeft altijd een goede indicatie om te zien wie een onuitwisbare indruk maakten. Voor welke bands renden bezoekers meteen naar de winkel?

De onbetwiste grootverkoper is dit jaar Editors. Dat dankt de band niet alleen aan een sterk optreden, volgens Mark Boellaard van Boudisque. "Meteen vanaf de opening van het terrein heeft Editors hard gelopen." Het nieuwe album van Editors is de best verkochte plaat, het eerste album The Back Room staat op #7. Grootste verrassing in de top 10 is zangeres Marike Jager op #6. "Dat was echt belachelijk. Ze heeft meerdere keren gespeeld tijdens Lowlands, en meerdere keren hebben we via management en platenmaatschappij nieuwe cd's moeten laten aanrukken." Ook de Pigeon Detectives scoren opvallend hoog met een 3e plaats. "Zij hebben duidelijk een grote fanbase in Nederland. Bij hun signeersessie in de Live XS tent stond zelfs een langere rij dan bij Editors."
Andere eervolle vermeldingen zijn er voor Patrick Watson, Kate Nash, Trentemøller en Justice. Succesvol zijn ook altijd grote onbekenden uit exotische oorden. Een band als Ojos de Brujo mag in festivalland bekend verondersteld worden, maar ook Roberto Y Gabriela, Mala Vita, Pronghorn en Little Cow deden het goed. Dit soort acts zijn lastig te beoordelen bij het inkopen van cd's: "Van een zigeunerorkestje als Little Cow had ik nog nooit gehoord", zegt Boellaard. "De bezoekers kennen het vaak ook niet, en zijn enthousiast als zo'n band een goed optreden geeft."
Naast de hits zijn er natuurlijk ook tegenvallers: "We hadden groot ingezet op Klaxons, maar die kwamen niet", zegt Boellaard. "Verder vielen CSS en Bonde do Role tegen. Twee Braziliaanse bands, typische feestacts, maar ze deden het minder dan verwacht." Ook afsluiter Tool viel tegen, maar dat kan natuurlijk te maken hebben met het kleine aantal uren dat ze winkel nog geopend was na hun optreden. Opvallende trend is volgens Boellaard dat bezoekers sterk gefocust zijn op Lowlands artiesten. "Vijf jaar geleden maakten we op het festival een soort afspiegeling van onze winkel, maar dat heeft nu minder zin. Mensen willen kennelijk een aandenken aan het festival."

De volledige top 10:
01. Editors - An End Has A Start
02. Mika - Life in Cartoon Motion
03. Pigeon Detectives - Wait For Me
04. The Killers - Hot Fuss
05. Kaiser Chiefs - Employment
06. Marike Jager - The Beauty Around
07. Editors - The Back Room
08. Moke - Shorland
09. Interpol - Our Love to Admire
10. Ojos de Brujo - Techari

bron: http://3voor12.vpro.nl/3voor12/festivals/news/

Atze de Vrieze