Terug op TV: 2 Meter Sessies

08-09-2007 @ 19:41

20 Jaar geleden toen 3FM nog Radio 3 heette en elke omroep zijn eigen uitzenddag had, was de VARA-dinsdag met programma’s als De Verrukkelijke 15 met Rob Stenders en 2 Meter De Lucht In van Jan Douwe Kroeske een begrip. Die op dat moment nog geen last hadden van formats, duo presentatie of telefoonspelletjes: het ging om de muziek.
In de V15 konden de luisteraars stemmen op hun favoriete plaatjes, in programma’s als 2MDLI lieten de dj’s horen wat ze mooi vonden. Het waren gouden tijden, ook voor de muziekindustrie die de vruchten plukte van de net geïntroduceerde cd. De platenmaatschappijen vlogen dan ook de ene act na de andere in ter promotie van hun laatste album. Al liet de Radio 3-leiding de programmamakers grotendeels ongemoeid, een paar regels moesten in acht worden genomen. Zoals ‘geen Engelstalige interviews in de dagprogrammering’. Zo kon het gebeuren dat de ene topact na de andere langs kwam maar dat de communicatie beperkt bleef tot een 'hi and bye' waarna de plaat werd gedraaid en de artiest weer kon vertrekken.
2 Meter de Lucht In. Totdat team Kroeske op het idee kwam de gasten te vragen een stukje te spelen. Dat moest kleinschalig en akoestisch omdat de uitzendstudio’s niet berekend waren op livemuziek.
De eerste act die een liedje opnam speciaal voor 2 Meter De Lucht In was Crowded House. Dat was in mei 1987. De 2 Meter Sessie was geboren en is nu, 20 jaar later een begrip.
Begin jaren 90 verhuisde de 2 Meter Sessies naar TV, helaas te laat voor Nirvana, REM en Herman Brood, maar ruim op tijd voor Radiohead, Counting Crows en Anouk.
De tv-sessies, unieke opnamen waarvoor ook in het buitenland grote belangstelling bestaat, keren in september terug bij Cultura, opnieuw gemonteerd en voorzien van een inleiding over de artiest, anekdotes over de sessie door Jan Douwe Kroeske. Tevens zijn de afleveringen gelardeerd met sessiefoto's uit Kroeske's 2 meter-archief. De eerste reeks bestaat uit 11 uitzendingen, een tweede reeks is in voorbereiding.

START
Vrijdag 7 september was de eerste aflevering van 2 Meter Sessies, éénmalig te zien om 20:45 uur na het Cultura Journaal mét Jan Douwe Kroeske en Flip van der Enden. Daarna voortaan wekelijks om 22:30 uur (en zo een mooi eentweetje vormend met AVRO's Toppop Golden Years).

The Scene in 2007
Aflevering 1: The Scene, dit jaar weer bij elkaar gekomen, in mei verscheen de nieuwe plaat 2007 uit met nieuwe versies van klassiekers als 'Iedereen is van de wereld', 'Rigoureus' en 'Open' en een paar nieuwe nummers. Momenteel is de band bezig met een reünietoer. Lees meer hier.
En bekijk hier: 2 meter sessies: The Scene. Als ook het Cultura-journaal met Jan Douwe Kroeske en Flip van der Enden: Cultura-journaal 07/09/07

Aflevering 2: 14 september
Aflevering 2, geheel gewijd aan Randy Newman, de Amerikaanse singer-songwriter bezocht de 2 meter-studio twee keer, in 1988 en in 2000, hij zingt oude ('Sail away') en nieuwe nummers (hij had tijdens het laatste bezoek zijn tot nu toe recentste cd vol nieuwe liedjes Bad love te promoten). Geniet van een man, wiens werk zo vertelt Jan Douwe Kroeske nog eens bulkt van de ironie.

MEER 2 METER?
2 Meter de lucht in met Jan Douwe Kroeske is elke werkdag tussen 09:00 en 12:00 uur te beluisteren bij Kink FM. Lees meer hier. Nieuwe en klassieke 2 Meter Sessies hoor je elke donderdag in 2 meter live, ook bij Kink.

bron: http://cultura.nps.nl/page/programmadetail/161527#