Cultfilm nieuws

12-09-2007 @ 22:32

Jia Zhangke Collection  ContactFilm    
Jia Zhangke  
          
De jonge Chinese grootmeester Jia Zhangke (1970) schetst in zijn films de lotgevallen van jonge mensen tijdens de grote veranderingen die China doormaakte sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. Zijn hoofdpersonen dromen van werk, liefde, geld en een betere wereld. Het zijn aangrijpende, bescheiden, menselijke geschiedenissen tegen een fenomenale achtergrond. In zijn speelfilmdebuut Xiao Wu (1998) wordt het leventje van een kruimeldief verstoord door een felle anti-misdaadcampagne van de overheid. In Platform (2000) is te zien hoe een groep toegewijde politieke theatermakers in tien jaar tijd verandert in een ongeregeld discogroepje. Unknown Pleasures (2002) portretteert werkloze jongeren die zich doodvervelen in een provinciestadje. The World (2004) speelt zich af in een toeristisch attractiepark aan de rand van Peking, met miniatuurversies van ’s werelds beroemdste gebouwen, waar de jonge werknemers tobben met de liefde en onzeker zijn over hun leven en toekomst. De bonus dvd bevat een lang interview met Jia Zhangke en de boeiende documentaire Made in China, waarin Jia vertelt over zijn vak en zijn lievelingsfilms. De totale speelduur van deze box is tien uur.

De pers:
Prachtige verzamel-dvd - de Volkskrant
Zeldzaam groot talent - Het Parool
Zijn ware genie is dat hij onze ogen prikkelt en zo hoofd en hart beroert - NRC Handelsblad
Humane, rijke, aanstekelijke kroniek - Film & Televisie

DVD 1 - Xiao Wu
Xiao Wu is een kruimeldief die geld jat, sigaretten, niets groots. Maar de tijden worden zwaarder: zijn beste vriend is een ‘model-ondernemer’geworden en wil hem niet meer kennen, een bezoekje aan familie op het platteland doet oude vetes opbloeien en door een felle anti-misdaadcampagne van de overheid kunnen agenten zijn gedrag niet meer door de vingers zien.

DVD 2 - Platform (Zhantai)
De film bestrijkt elf jaar, van 1979 tot 1990, een periode waarin grote veranderingen plaatsvonden in China, o.a. op economisch en cultureel gebied. Tegen die achtergrond schetst Jia in de breedte en in de diepte de lotgevallen van jongeren die werkzaam zijn bij een politiek theatergezelschap dat door China reist om propagandaliedjes ten gehore te brengen. Geleidelijk zien we de groep veranderen in een rockgroepje dat disconummers speelt.

DVD 3 - Unknown Pleasures (Ren xiao yao)
In een provinciestad vervelen twee werkloze jongens zich dood. Ze hebben overal kritiek op, maar kijken zelf de hele dag tekenfilms of karaokeprogramma’s. Er lijkt leven in de brouwerij te komen als een van de twee het aan de stok krijgt met een gangster omdat hij verliefd is geworden op diens vriendin, een danseres en model voor een reclamecampagne van een groot drankmerk.

DVD 4 - The World (Shijie)
Tao en haar vriend Taisheng werken in een spiksplinternieuw themapark in Peking dat vol staat met replica’s van wereldberoemde gebouwen als de Eiffeltoren, de Big Ben en de piramides. In de droomwereld van dit World Park kan men zich alvast laven aan de beloften van de groeiende welvaart. Tao zingt en danst er elke dag voor het publiek enTaisheng is een van de bewakingsbeambten. Net als hun jonge collega’s tobben ze met de liefde en zijn ze onzeker over hun leven en toekomst.

BonusDVD - Extra’s
Made in China
Documentaire over Jia Zhangke. Hij vertelt over de censuur, zijn vak en over zijn lievelingsfilms. “Tussen mijn 15de en mijn 25ste heb ik 500.000 kansen gehad om slecht terecht te komen. Maar dat is niet gebeurd. Dat heb ik te danken aan de kunst. De kunst heeft me gered.” Verder is hij o.a. te zien op de set van The World, tijdens een boekpresentatie en thuis op de bank, tussen zijn trotse vader en moeder.
Regie, scenario, camera: Julien Selleron, Frankrijk/België, 2005

De wereld van Jia Zhangke
Interview met Jia Zhangke
België, 2005
       
Regie: Jia Zhangke
Land: China
Speelduur: 600 minuten
Releasedatum: 08/10/2007

DVD specificaties
Cat. Nr: CFDVD0707
EAN Code: 9789078716099
Beeld: 16:9 Anamorf Fullscreen
Geluid: Mandarijn en Engels 2.0 en 5.1
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Extra's: Bonus dvd (zie synopsis)
Verkrijgbaar in: Benelux

Deel dit artikel op: