TOONZETTERS biedt staalkaart beste Nederlandse composities

26-03-2008 @ 20:59

Twee nieuwe prijzen op dag van de nieuwe muziek
Op 31 augustus vindt als opening van het nieuwe seizoen in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam voor het eerst Toonzetters plaats. Toonzetters is een nieuw evenement georganiseerd door Buma Cultuur, het Muziekgebouw aan 't IJ en Muziek Centrum Nederland. Op die dag klinken de beste nieuwe Nederlandse gecomponeerde werken uit het voorafgaande jaar. In een gratis toegankelijk programma overdag worden tien winnende werken uitgevoerd die zijn geselecteerd door een vakjury. ‘s Avonds vindt een gala plaats waar de componist van het beste werk en het ensemble dat dit werk uitvoert, bekroond worden.
Doel van het evenement is te laten zien hoe talentvol en gevarieerd het Nederlandse nieuwe muziekaanbod is. 'Veel nieuwe werken worden maar een enkele keer uitgevoerd, ook als de kritieken en ontvangst lovend zijn', aldus Ikaros van Duppen, projectmanager van Buma Cultuur en Henk Heuvelmans van Muziek Centrum Nederland: 'We willen laten zien wat voor talent we in Nederland in huis hebben, zowel als het gaat om componeren als om de uitvoering van deze werken. Toonzetters brengt de beste Nederlandse werken van 2007 nog eens voor het voetlicht, zowel voor een breed publiek als voor programmeurs in binnen- en buitenland.' Buma Cultuur bekroont de winnaar van Toonzetters 2008 met een bedrag van € 10.000.
'Het Muziekgebouw, ook wel het huis van de ensembles genoemd, stimuleert de uitvoering van hedendaagse muziek', aldus Jeroen van der Linden – directeur naast Jan Wolff van het Muziekgebouw aan ’t IJ - 'Met de Muziekgebouwprijs willen wij de samenwerking tussen uitvoerenden en componisten bevorderen'. Ook de Muziekgebouwprijs bedraagt € 10.000, de uitvoerders van de winnende compositie kunnen daarmee een nieuwe compositieopdracht verlenen.
De jury van Toonzetters bestaat uit Hans Heg (muziekrecensent, voorzitter), Marcel Mandos (artistiek leider Noord Nederlands Orkest), Graham Mckenzie (programmeur Huddersfield Contemporary Music Festival), Roeland Hazendonk (muziekrecensent) en Frank Veenstra (programmeur Muziekcentrum Frits Philips). Uitvoerenden en componisten die in aanmerking willen komen om met hun werk opgenomen te worden in het programma moeten zich vóór 15 april aanmelden.
De voorwaarden en het inschrijvingsformulier zijn te vinden op de website van Buma Cultuur. De geselecteerde werken worden halverwege mei door Buma Cultuur bekendgemaakt.

www.bumacultuur.nl