ALBUM VAN DE WEEK: COLLECTIVE SOUL

13-05-2008 @ 12:38

De Amerikaanse rockband Collective Soul start in 1992. De groep bestaat uit: Ed Roland, Will Turpin, Dean Roland, Joel Kosche en Ryan Hoyle. Hun populariteit is vooral groot in eigen land, waar ze tot nu toe van hun 6 albums al meer dan 10 miljoen exemplaren hebben verkocht.
In 1993 kreeg de groep een muziekcontract aangeboden van het label Atlantic.
Het eerste album is getiteld Hints allegations and things left unsaid (dubbelplatina) en verschijnt in 1993, met de Amerikaanse Top 10 hit Shine. Het 2e album Collective soul (3x platina) in 1995 levert 2 hits op December en The world I Know, het 3e album is Disiplined breakdown (platina) in 1997, gevolgd door Dosage (1999) (platina), en Blender (2000) (goud). In 2001 verschijnt 7even Year Itch: Greatest Hits 1994–2001 een overzichtsalbum met hun hits en belangrijkste nummers tot dat moment, het is tevens het afscheid bij muzieklabel Atlantic. Vanaf 2004 verschijnt hun materiaal op hun eigen muzieklabel. Het eerste album op hun eigen label EL Music Group is Youth in 2004 en het live album + DVD Home: A Live Concert Recording With The Atlanta Symphony Youth Orchestra in 2005. In 2006 maakt de band een korte promo toernee door Europa. Opvallend is dat de groep inmiddels razend populair is bij het downloadpubliek, want hun materiaal wordt steeds meer verkocht via de legale downloads.
Afterwords verschijnt in het najaar van 2007. Pas onlangs werd Afterwords in de Benelux uitgebracht via distributiemaatschappij Rough Trade.
Op het album hun Amerikaanse hitsingle Hollywood dat ook veelvuldig op Laserradio is gedraaid. Ook de opvolgende single All that I know krijgt inmiddels een goede radiosupport. Heel strak in de CS-sound zijn ook What I Can Give You, All That I Know, Good Morning After All, Georgia Girl, New Vibration, Persuasion Of You en Adored. De meest opvallende niet door Ed Roland geschreven track is I Don't Need Anymore Friends geschreven en gezongen door Joel Kosche.
De band treedt frequent op in eigen land en heeft een uitstekende reputatie als live act. Zien = geloven in dit geval want de band live zien zorgt dat je omgaat. Nu hopen dat de band op redelijk korte termijn in Europa te zien zal zijn.
(rough trade)