Racoon maakt duurste clip ooit!

15-05-2008 @ 10:31

Racoon maakt videoclip in samenwerking met regisseur Erik de Bruyn
Racoon is alweer goed op weg om de komende zomer op te luisteren met mooie muziek. Hun nieuwste album “Before You Leave” verscheen begin maart en was al goud voordat het in de winkels lag. “Lucky All My Life”, de eerste single van het nieuwe album kon rekenen op veel airplay.
Nu komen de Zeeuwen met een tweede single “Clean Again”, voor velen een van de sterkste nummers van het nieuwe album.
Voor de videoclip is alles uit de kast gehaald; voor de realisatie ging de band een samenwerking aan met een aantal partners om een artistiek ambitieus plan tot een goed eind te brengen; het Videoclipfonds, Addikt, Bij Brand en PIAS.
De regisseur van deze unieke productie is de gerenommeerde filmmaker Erik de Bruyn, bekend van o.a. de lange speelfilms ‘Wilde Mossels’( winnaar Russian Film Critic Award als 'Best European Film 2001’ en ‘Dutch Film Critic Award 2000’) . Recentelijk kwam zijn tweede speelfilm ‘Nadine’ uit en werd zijn korte film 'De Getuige' bekroond op een Italiaans filmfestival. Naast films heeft hij ook al vele commercials en videoclips op zijn naam staan waaronder reclamespots voor Heineken, Campina, Extran en Kpn. Voor deze videoclip werd Erik de Bruyn gesteund door de produktiemaatschappij Bij Brand en producers Lars Fabery de Jonge en Paul Brand. Zie ook: (www.erikdebruyn.nl) (www.bijbrand.nl)
Racoon benaderde de ( eveneens uit Zeeland afkomstige) filmmaker voor de clip en vroeg Erik of hij interesse had: "Toen ik ‘Clean Again’ hoorde was ik wel direct gepakt! De inzet is helder, open, semi-acoustisch maar het nummer heeft qua productie en sound iets heel moderns. Iets dat het 'optilt'. De zang zet heerlijk in en vertelt een verhaal”, aldus de Bruyn. Ik stelde me voor dat verhaalelementen te gebruiken zouden zijn, maar dan niet in een realistische wereld, en ook niet in een 'western' setting waar de laatste zin van de tekst van het nummer naar verwijst, maar in een science fiction wereld. Een enorm groot ruimteschip waar onze heldin in ronddoolt. Op een bepaald moment wordt ze door haar eigen geweten achtervolgt en moet ze dat geweten bevechten".

De clip werd gemaakt in een hybride stijl waarin livebeelden naar het voorbeeld van Sin City in animatie worden verwerkt; greenscreen captures en rotoscoping worden in een 3D en composited science fiction wereld geplaatst en frame voor frame bewerkt. Voor de uitvoering van de animatie betrok Erik op zijn beurt Addikt (www.addikt.nl) bij het verhaal, een Amsterdamse animatiestudio waar jong talent zit dat graag creatief aan de slag wou om dit idee in beeldverhaal om te zetten . Creatives animation directors bij Addikt waren Barry Schwarz, Koen van Oostvoorde en Bart van Rooy. Director of Photography was Nestor Sanz, editor was Annelien van Wijnbergen en the Ambassadors deden de postsound.
Het Taxvideoclipfonds bekostigde het grootste deel van deze bijzondere technieken (www.videoclipfonds.nl)
Racoon is in de komende weken ook te zien op MTV Brand New festival in 013, Tilburg, en op 1 juni staan ze als enige Nederlandse band temidden van groot internationaal geschut op de planken van Pinkpop.
In de zomer gaat het gezelschap ook de grens over voor festivals in België en Duitsland.
www.racoon.nl