JAN AKKERMAN: ZELDZAME KLASSE!

30-05-2008 @ 17:43

Wereldwijd wordt Jan Akkerman beschouwd als één van de grootste gitaristen aller tijden. Een live registratie van zijn optreden kan dan ook gezien worden als een uniek document dat niet in de verzameling van zijn grote schare fans mag ontbreken.
Ter ere van zijn 50-jarig jubileum wordt zijn concert van vorig jaar, opgenomen tijdens “The Hague Jazz”, door Music Products onder de titel ‘JAN AKKERMAN LIVE IN CONCERT THE HAGUE 2007’ op cd, vinyl & dvd uitgebracht.

Jan Akkerman en zijn band tonen zich van hun beste kant en de bandleden laten de veelzijdigheid van de meester volledig tot zijn recht komen. Niet alleen werken van zijn laatste album CU uit 2003(!) worden uitgevoerd, maar ook juweeltjes uit vroegere jaren toen Akkerman onder andere met de band Focus internationaal furore maakte. Klassiekers als Hocus Pocus en Anonymous zijn opgepoetst en klinken alsof zij vers gecomponeerd zijn. Nieuwer werk, zoals “Urban String” en “Slow Man” laten horen dat de beste en invloedrijkste gitarist van 1972 niet in de schaduw kan staan van de gitarist anno 2008.
De beelden op de dvd tonen een ontspannen Jan Akkerman met zijn band, die gevormd wordt met Wilbrand Meischke (basgitaar), Coen Molenaar (toetsen) en Marijn van den Berg (drums). We zien het plezier dat de muzikanten onderling hebben en het publiek dat volledig opgaat in de melodieuze en opzwepende klanken en enthousiast applaudisseert na de prachtige solo’s.
Het album biedt ons de mogelijkheid om met gesloten ogen zelf aanwezig te zijn bij het concert.
En tot ieders grote verrassing zal het concert ook op vinyl worden uitgebracht! In de Verenigde Staten is de populariteit van Jan nog steeds zeer groot en daar worden momenteel weer veel LP’s verkocht. Voor de vele vinyl liefhebbers in Nederland zal de LP versie ook hier te koop zijn.
De zaal waar het concert is opgenomen, vormt een grote bron van inspiratie voor Akkerman. In het bijbehorende, fraai uitgevoerde boekje legt Jan uit waarom: ‘De Miles (Davis) zaal heeft een prachtige akoestiek en het feit dat Miles hier zelf heeft gespeeld inspireerde mij buitengewoon.’
Het geluid op deze CD & DVD is ‘Creme de la Creme’ en tot Jan’s verrassing werd hem later tijdens het mixen verteld dat de "MCA Mixing Console" van Frank Zappa is geweest…!
De DVD bevat nog enkele extra’s die de fans zeker zullen waarderen.
Een “Bluesjam met Jan voor alle leeftijden” en een solo optreden in het Amsterdamse Bimhuis van 34 minuten.
Jan Akkerman, die in 2005 een Buma Gouden Harp mocht ontvangen voor zijn oeuvre, laat na vijf jaar opnieuw horen over zeldzame kwaliteiten te beschikken en schenkt de muziekliefhebber een nieuwe kans om daarvan te genieten!
Jan Akkerman Live in Concert The Hague 2007 is vanaf 5 juni 2008 verkrijgbaar.
Code: ACE 11129 (music products)
De LP is vanaf eind juni 2008 verkrijgbaar.