13-07-2008 @ 16:51
Op de website van Vakprijs Nederlandstalige Lied wordt de komst gemeld van de eerste objectieve vakprijs voor het Nederlandstalige lied in België en Nederland, waarbij de deelnemers zelf hun stem uitbrengen in elf verschillende categorieën.
De vakprijs heeft niet alleen als doelstelling om in de diverse categorieën vakprijzen uit te reiken, maar door middel van dit jaarlijkse evenement de positie van het Nederlandstalige lied, en zijn verspreiders, te versterken. Voor de Nederlandstalige radiozenders is dit project essentieel voor een kansrijke toekomst in omroepland.
Men heeft het dan over de verspreiders van de bron van het Nederlandstalige lied in de lage landen, en niet over de top van "commerciële profiteurs", die zeker ook een promotionele bijdrage hebben. Een beginnend artiest binnen het Nederlandstalige genre kan met zijn eerste geluidsdrager altijd terecht bij deze bron, en zet zo zijn eerste stappen richting bekendheid. Zo is iedereen begonnen, van Frans Bauer tot Corry Konings, en van Jannes tot Charlene. Ook een vergelijking met het voetbal maakt duidelijk waar de kern van de bron zich bevind. De regionale radiostations bijvoorbeeld, zijn dan het gehele amateurvoetbal en de grote commerciële partijen, die profiteren van de populariteit van het genre, zijn de grote rijke clubs. Waar de voetbalbond de waarde inschat van de oorsprong van het voetbal, door deze financieel te steunen, zijn in de wereld van het Nederlandstalige lied deze nog niet ingevoerd. En dit om de doodeenvoudige reden, dat deze wereld nog niet in kaart is gebracht. Ook steunt en vertegenwoordigd het "project vakprijs" de duizenden vrijwilligers, die al decennia lang, deze bron in stand houden. Zonder de bron van het genre heeft deze geen bestaansrecht meer.
Door de objectieve kijk op, en de betrokkenheid bij het Nederlandstalige lied, reikt Vakprijs.nl.be jaarlijks deze prijs uit. Ook zal deze vakprijs, bij succesvolle gang van zaken, bijdragen aan de continuïteit van de verspreiders en makers van het Nederlandstalige lied in Nederland en België.
De winnaars in de diverse categorieën worden gekozen door hun eigen collega’s uit de wereld van de verspreiders van het Nederlandstalige lied. Alle media rondom dit genre zullen participeren in het geheel. Er wordt een vakprijs uitgereikt in de volgende segmenten: Beste zanger, zangeres, duo/groep, tekstschrijver, componist, talent, internetradio, website, radiozender, oeuvre prijs en televisie programma. In elke categorie worden na stemmen vier genomineerden bekend, waarvan de winnaar op de dag van het uitreikingsgala bekend word gemaakt. Vanaf eind april worden de deelnemers (de kiezers en genomineerden) bekend gemaakt op vakprijs.nl en vakprijs.be.
Aan elke categorie zijn voor deelname verschillende voorwaarden verbonden. Zie ook Aanmelden en Reglement.
De introductie van de “Vakprijs Nederlandstalige Lied” is er niet alleen om het Nederlandstalige lied op de kaart te zetten, de kaart van het land van onze moedertaal, maar ook om de Nederlandstalige radiostations in de toekomst te steunen. Via de beschikbaar komende gelden wordt het genre, verspreid door een aantal grote regionale radiostations, verschillende financiële impulsen gegeven. Zoals bijvoorbeeld registratie bij verschillende belangrijke luisteronderzoeken in Nederland en België. Op deze manier zijn niet alleen alle artiesten en mensen daaromheen verenigd, maar dragen ze ook bij aan de continuïteit van de verspreiders van het Nederlandstalige lied. Zie ook Doelstellingen en Referentie.
Ambassadeur van de vakprijs is Johnny Hoes, als zanger, platenbaas, tekstschrijver en componist is hij een levende legende
http://www.vakprijs.nl/