02-12-2008 @ 14:28
Precies drie jaar na Volume One verschijnt thans:Dutch Rare Groove Volume Two, met opnieuw achttien juweeltjes van weleer, plus veertien interpretaties (remixen, remakes, sampled) van evenveel hedendaagse acts (bestaande uit acht reeds bekende acts en zes winnaars van een talentenjacht).
Een vaak voorkomende strofe in de unaniem positieve mediareacties op Volume One luidde: ‘hoe is het mogelijk dat er indertijd in ons land zo veel goede muziek werd uitgebracht die we nooit hebben opgemerkt of totaal zijn vergeten!’ En in Trouw werd onder de kop ‘Dutch Rare Groove doet de Nederlandse popcanon kantelen’ zelfs gesteld, dat het Dutch Rare Groove-project in alle toonaarden illustreert, dat er in Nederland naast Indorock, Nederbeat, punk en Doe Maar-virus ook een vitale soul- en funkscene heeft bestaan!
Met Volume Two wordt nog wat meer olie op dit vuur gegooid. Ook dit album bevat weer een boekje met uitgebreide informatie over de 32 uitvoerenden en tal van leuke weetjes daaromtrent, alsmede foto’s van de hoezen van de originals en foto’s van de interpretators.
Een speciale vermelding verdient het hoesontwerp (ook een interpretatie, maar dan op beeldgebied) en de complete vormgeving van het album door de Amsterdamse grafisch vormgever Zonna. Intussen kan na drie jaar wel worden geconcludeerd, dat het Dutch Rare Groove-project het beoogde doel (het nog verder opkrikken van het imago van de Nederlandse populaire muziek in binnen- en buitenland) aardig heeft bereikt. Niet alleen in het algemeen dankzij al die media reacties, maar ook in het bijzonder vanwege een aantal afzonderlijke gevolgen. Eén van de originals van Volume One (Snoopy van The Playboys) belandde onlangs zowaar in een Amerikaanse speelfilm, ontdekt dankzij het dubbelalbum! Een andere original, zanger Jimmy Bellmartin treedt weer op in binnen- en buitenland sinds hij door de nu-funk formatie The Soul Snatchers binnengehaald werd. En de al in 1983 overleden toetsenman Rob Franken (ook op Volume Two weer vertegenwoordigd) groeit langzaam maar zeker postuum uit tot een nationale muziekheld. En de tot topman van het jaar 2007 uitgeroepen Sjoerd van Keulen (voorzitter van de Raad van Bestuur van SNS Reaal) ontwaarde nog wat extra glans rond zijn naam, nadat bekend werd, dat hij ooit de oprichter (en zanger) was van de Rotterdamse groep The Free (een ander hoogtepunt op Volume One). Op de website http://www.dutchraregroovetwo.nl zullen alle toekomstige ontwikkelingen en wapenfeiten rond en van dit album worden vermeld.
Een belangrijk verschil tussen Volume One en Volume Two is de tweede CD: waren het bij Volume One C-Mon & Kypski die het complete schijfje voor hun rekening namen, bij Volume Two is het oorspronkelijke idee uitgevoerd: zo veel mogelijk verschillende hedendaagse acts, teneinde de kruisbestuiving tussen oudgedienden en nieuwkomers zo breed en optimaal mogelijk te maken. Belangrijk is ook te vermelden, dat alle veertien acts indertijd aan de slag zijn gegaan zonder de namen van de uitvoerenden en de tracks van de originelen te hebben vernomen. In het boekwerkje zijn alle samplebronnen van de interpretators afzonderlijk vermeld.
2CD Sonic Scenery SON 708023, 24 oktober 2008)
Uniek concert: 23 december Amsterdam - Melkweg met o.a. eregast Jan Akkerman
website: www.dutchraregroovetwo.nl/