Jerney Kaagman wint De Veer 2008

19-01-2009 @ 15:52

Tijdens het traditionele Trade Dinner, afgelopen vrijdag 16 januari tijdens Noorderslag in Groningen, heeft de scheidend directeur van Buma Cultuur, Jerney Kaagman de traditionele industrieprijs De Veer overhandigd gekregen.

Eén van de motiveringen bij deze prijs voor haar luidt: Jerney Kaagman heeft haar hele carrière niets anders gedaan dan het promoten van het belang van de artiest, van nationaal repertoire, van nationaal auteursrecht en van een gezonde exploitatie. In het juryrapport staat: ‘Het gevoel voor overkoepelend belang en rechtvaardigheid manifesteert zich in 1984 nadrukkelijk door haar betrokkenheid bij de oprichting van BV POP, een beroepsvereniging die opkomt voor de belangen van de popmuzikant. (…) Als bestuurder was ze tevens jarenlang betrokken bij de vereniging PALM (Professionele Auteurs Lichte Muziek) en BUMA, en bepaalde ze mede het beleid van Conamus(nu Buma Cultuur)’. Jerney Kaagman krijgt De Veer 2008 ‘als dank voor de jarenlange inzet voor het nationale repertoire, en de belofte niet meer terug te keren naar Hilversum’.

Als één van de weinige Nederlandse artiesten is Jerney (als zangeres van Earth & Fire) drager van zowel de Zilveren Harp, de Gouden Harp en de Exportprijs. “Ik ben er dan ook oprecht trots op, dat ik nu ook die laatste trofee mag ontvangen”, sprak Kaagman. “Een award voor bijzondere verdiensten… Meestal krijg je die als je ergens al een tijdje zit en anderen vinden dat dat lang genoeg heeft geduurd. Gelukkig heb ik enige tijd geleden zelf bekendgemaakt dat ik binnenkort mijn werkzaamheden neerleg, zonder het moment af te wachten dat daar van buitenaf op werd aangedrongen. (…) Met deze Veer op zak - een prijs die ik zie als een kroon op mijn werk - weet ik zeker dat mijn besluit om binnen Buma Cultuur ruimte te maken voor een jongere generatie, de juiste was.

bron: o.a. Entertainment Business