Dutch Exotica: fantasierijke muziek

12-07-2009 @ 11:27

Exotica, de vrolijke en fantastierijke muzikale rage uit het Amerika van de jaren ’50, is een blijvende bron van inspiratie voor alle generaties muziekliefhebbers. Bert Taken en Arjo van Loo gingen op zoek naar de Nederlandse volgelingen en werden verrast door muzikale reislust van de Nederlanders.
Exotica stelde miljoenen luisteraars in staat vanuit de leunstoel weg te dromen naar verre fantastische oorden. Les Baxter, Martin Denny, Yma Sumac zijn namen verbonden met muzikale Technicolor-ansichtkaarten uit de jungles van Africa, vanaf Balinese stranden, of vanuit trekkende karavanen door de Sahara.
En Nederland? Ook vanuit het natte, vlakke land werden muzikale reizen ondernomen. Hawaii was als bestemming populair gemaakt door de Kilima Hawaiians die de traditionele muziek uit de Pacific met Nederlandse teksten hadden aangepast aan de Nederlandse smaak. Muzikanten uit Indonesië en Suriname namen hun Nederlandse landgenoten mee naar hun land van herkomst.
Orkestleider Willy Langestraat zag in het exotica-genre zijn kans om onder de naam Laguestra het muzikale experiment aan te gaan en evenaarde daarin zijn grote Amerikaanse voorgangers. De Amerikaanse TV-producer Vance Graham ontmoette Laguestra toevallig en was onder de indruk van zijn muziek: “Here is a Dutch musician playing with Arabian musical instruments, a Cha cha cha from Cuba, played for an American tourist. He calls it Oriental Cha cha cha”.
Laguestra vormt daarmee één van de hoogtepunten van deze unieke en eigenwijze dwarsdoorsnede van de Nederlandse muziek. Bert Taken en Arjo van Loo (Black Market Audio) wisten deze muzikale parels op te duiken uit hun eigen collecties, uit de archieven van bevriende verzamelaars en Fonos. Zij beschouwen zichzelf als muzikale exoten die zich graag laten inspireren door alles wat niet in een hokje te plaatsen is, wat te horen is op hun album “Shake!”. Bert en Arjo waren eveneens de initiatiefnemers en mede-samenstellers van Dutch Rare Groove.
Various "Dutch Exotica"
Bestelnummer CD: SON-708025
Label: SONIC SCENERY
genre: exotica
coasttocoast