Deadmau5 continueert eigen sound op tweede artiestenalbum

06-10-2009 @ 14:53

Ineens was hij daar; Deadmau5, de Canadese DJ en producer geboren als Joel Zimmerman, die naam wist te maken door met een immens muizenmasker op zijn hoofd op de globale podia te verschijnen. Maar deze opvallende verschijning tijdens zijn enerverende live optredens is niet alleen de aanleiding geweest tot zijn succes. Zijn gelikte producties, die het midden houden tussen electro, progressive, techno en een vleugje trance, worden wereldwijd geroemd om hun sfeer, energie en ogenschijnlijke eenvoud. Deadmau5 heeft een niche voor hemzelf gecreëerd in de dance scene met een onderscheidend geluid die hij continueert op zijn inmiddels uitgebrachte tweede artiestenalbum, For Lack Of A Better Name.

Met zijn singles Not Exactly en Faxing Berlin denderde de mau5 in 2007 de dance scene binnen en presenteerde zijn unieke sound die al vaak gekopieerd, maar nooit geëvenaard werd. Het bombardement aan kwaliteitsreleases wat volgde zorgde ervoor dat zijn naam het meest ingetikt werd in de diverse zoekmachines. De toonaangevende download portal Beatport mocht Deadmau5 tracks reeds veertien keer verwelkomen op de eerste plaats van hun invloedrijke Top 100 chart, iets wat tot dusver door geen enkele dance artiest geëvenaard is. De muziek van Deadmau5 heeft duidelijk een sinister randje, maar is daarnaast ook toegankelijk in de positieve zin des woords. Dit blijkt uit het Nederlandse chart succes - en verkiezing tot 3FM Megahit - van zijn recente single I Remember, een samenwerking met de uit San Francisco afkomstige producer / songwriter Kaskade.    

Een succesformule laat je niet zomaar los, vandaar dat Deadmau5 op zijn nieuwste artiestenalbum For Lack Of A Better Name, de opvolger van zijn debuutalbum Random Album Title, hierop voortborduurt zonder ergens in herhaling te vallen. Rauwe donkere beats worden afgewisseld met prachtige sferische breaks en melodieën op een album dat niet zomaar een verzameling losse tracks is, maar een aaneengeschakelde tien-tracks tellende Deadmau5 soundtrack met een uitgekiende op- en afbouw. Melodieuze progressive, rauwe electro en pompende tech house voeren de boventoon op dit album, wat het moeilijk maakt om het album te categoriseren onder een specifieke stijl. Exact zoals de mau5 het zou willen.    

Deadmau5 slaat Nederland niet over als het om de promotie van zijn album gaat. Op 23 oktober zal hij live te zien zijn in de Heineken Music Hall, naast grootheden als Groove Armada en de legendarische Britse jock Pete Tong. Een live performance van Deadmau5 is een unieke ervaring, deze Canadese jongeling is niet zomaar de zoveelste DJ aan het werk met draaitafels of CD spelers. Voor een Deadmau5 live set wordt een complete audio studio opgebouwd waarin hij ter plekke in sneltreinvaart nieuwe versies creëert van zijn inmiddels omvangrijke oeuvre, met een dosis energie die aanstekelijk werkt.   

For Lack Of A Better Name is vanaf 6 oktober 2009 zowel fysiek als digitaal verkrijgbaar, gevolgd door de release van de nieuwe single “Ghosts ’n Stuff” waarop Pendulum frontman Rob Swire de vocalen verzorgd.

Tracklist
   1. FML
   2. Moar Ghosts ‘n’ Stuff
   3. Ghosts ‘n’ Stuff (ft. Rob Swire)
   4. Hi Friend (ft. MC Flipside)
   5. Bot
   6. Word Problems
   7. Soma
   8. Lack Of A Better Name
   9. The 16th Hour
  10. Strobe

www.deadmau5.com