EuroSonic Noorderslag uitverkocht succes

18-01-2010 @ 15:58

De 24e editie van EuroSonic Noorderslag, Europa’s belangrijkste conferentie en showcase festival, kijkt terug op een succesvolle editie. Het evenement, dat ieder jaar steevast uitverkoopt, brak dit jaar een record door binnen een dag alle 18.000 festivaltickets te verkopen en een week voor aanvang eveneens de conferentie uit te verkopen. Van 14 tot en met 16 januari was de voltallige Europese muziekindustrie in Groningen aanwezig en stond de stad volledig in het teken van de actuele ontwikkelingen en thema’s binnen de Nederlandse en Europese muzieksector. Overdag werden er tijdens de conferentie meer dan 100 lezingen, discussies, prijsuitreikingen en presentaties over de stand van zaken en de toekomst van de Europese muziekindustrie gehouden en ’s avonds vonden er op 32 locaties optredens van 259 artiesten vanuit heel Europa plaats.

De conferentie werd dit jaar officieel geopend door Minister Plasterk en behandelde een groot aantal actuele onderwerpen over de Europese muzieksector. Een belangrijk thema was de bevordering van de circulatie van Europees muziekrepertoire in Europa. Andere speerpunten waren het gemeentelijk en provinciaal popbeleid, de digitale ontwikkelingen en de toekomst van het auteursrecht, de bekendmaking van de exportcijfers van de Nederlandse popmuziek en het 25-jarig jubileum van de muzikantenvakbond BV POP, waarbij een 5 Puntenplan Popbeleid door Henk Westbroek werd aangeboden aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Het festival bood op haar beurt een blik op het beste nieuwe Europese muziektalent. Op meer dan 30 locaties in de binnenstad van Groningen vonden optredens van in totaal 259 artiesten plaats. Onder andere And So I Watch You From Afar (IR), Appleblim (GB), CALLmeKAT (DK), Choir of Young Believers (DK), C-Mon & Kypski vs Metropole Orkest (NL), Creature With the Atom Brain (BE), Customs (BE), De Staat (NL), Delorentos (IR), DeWolff (NL), donkeyboy (NO), Ellie Goulding (GB), Elske DeWall (NL), Fagget Fairys (DK), Foreign Beggars (GB), Imelda May (IR), Isbells (BE), Jamaica (FR), Knalpot (NL), Laura Jansen (NL), Moke (NL), Pony the Pirate (NO), Promo (live) & Guests (NL), Rox (GB), Schlachthofbronx (DE), Seabear (IS), Sivert Höyem (NO), The Mad Trist (NL), The XX (GB), Valerius (NL) en Waylon (NL) stonden op het programma.

Met een breed scala aan awards is EuroSonic Noorderslag e! veneens dé plek waar zowel publieke- als zakelijke prijzen worden uitgereikt. Op de woensdagavond werden voor het eerst de European Festival Awards uitgereikt, een bestempeling op het succes en de grote diversiteit van de Europese festivals. België ging met zes van de twaalf awards naar huis, onder andere voor ‘Best Line-up (Rock Werchter) en ‘Artists’ Favourite Festival’ (Rock Werchter).

De donderdagavond stond in het teken van de zevende editie van Europa’s meest prestigieuze awardsshow voor artiesten die buiten de eigen landsgrenzen succesvol zijn; de European Border Breakers Awards (EBBA’s). Ook Nederland viel dit jaar in de prijzen, Esmée Denters kreeg tijdens de show een EBBA uitgereikt. Milow (BE) won de public choice award, een speciale EBBA die door het Europese publiek werd verkozen middels een stemming. De ceremonie werd bijgewoond door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden. Op de zaterdagavond werd traditioneel de Popprijs uitgereikt aan de groep of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De winnaar van de Popprijs 2009 is Kyteman. Andere belangrijke prijsuitreikingen waren de Interactive Awards (de ‘artist award’ is gewonnen door Krause (NL) en de ‘company award’ ging naar Sellaband), de Pop Media Prijs (winnaar Sander Donkers (Vrij Nederland), De Veer (winnaar Jaap Buijs) en de Lex van Rossen Award (winnaar Graham Smith uit Noord-Ierland).

Officiële cijfers EuroSonic Noorderslag 2010

Festivalbezoekers 18.000 (uitverkocht)
Conferentiebezoekers 2.800 (uitverkocht)
Nationaliteiten 43
Artiesten 259
EBU radio stations 24
Journalisten & Media 183

Voor meer informatie over de programmering van de conferentie, de festi! vals en een overzicht van alle awards, check www.eurosonic-noorderslag.nl