Buma Gouden- en Zilveren Harpen, Buma Exportprijs en Beste Nederlandse Lied uitgereikt

04-03-2010 @ 08:25

Tijdens het Buma Harpen Gala 2010 zijn in Studio 22 in Hilversum de belangrijkste Nederlandse muziekprijzen uitgereikt.

De winnaars van de Buma Gouden Harpen 2009 zijn Armin van Buuren, Jaap Buys en Wende. Zij ontvingen de speld uit handen van Candy Dulfer en Paul de Leeuw.

De winnaars van de Buma Zilveren Harpen 2009 zijn Colin Benders alias Kyteman, Giovanca en Bertolf. Zij kregen de harp opgespeld door respectievelijk Herman van Veen, Frank Boeijen en Ilse DeLange.

André Rieu won, net als vorig jaar, de Buma Exportprijs.

Als Beste Nederlandse Lied 2009 werd uitgeroepen Engel Van Mijn Hart van Gerard Joling.

Het programma van het Buma Harpen Gala werd live uitgezonden door de TROS op Nederland 3. Het themakanaal en de website Sterren.nl zonden het programma in 3D uit. Daarmee schreef het Buma Harpen Gala televisiegeschiedenis door als eerste in Nederland een televisieprogramma in 3D uit te zenden.

Naast optredens van de winnaars traden Xander de Buisonjé, Jan Smit, Nick & Simon, George Baker, 3JS, VanVelzen en Caro Emerald op. Alle artiesten werden begeleid door het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley.

Jury
Zowel de Buma Gouden, als de Buma Zilveren Harpen worden door een jury van deskundigen toegekend. De jury voor de Buma Gouden Harpen bestond dit jaar uit Frits Spits (voorzitter), Daniël Dekker, John Ewbank, Koen Poolman, Hijlco Span, Piet Souer en Lisa Boray. De jury voor de Buma Zilveren Harpen bestond dit jaar uit Sieb Kroeske (voorzitter), Emile Hartkamp, Giel Beelen, Ruud de Wild, Tjeerd Oosterhuis, Saul van Stapele, Simone de Waard en Nathalie van Veenendaal.

De Buma Exportprijs wordt jaarlijks toegekend aan de artiest die het meest succesvol is met Nederlands muziekcopyright in het buitenland.

Het Beste Nederlandse Lied wordt bepaald door het publiek en wordt gekozen uit tien nominaties. De nominaties zijn een selectie van de best verkochte en meest gedraaide Nederlandse songs van het afgelopen jaar.

Juryrapporten
Enkele passages uit de juryrapporten:

Armin van Buuren: Armin van Buuren heeft een ongekend groot bereik met zijn muziek en hij weet al die mensen te beroeren. Dat is een bijzondere gave.

Jaap Buys: De jury van de Buma Gouden Harpen wil Jaap waarderen voor zijn tientallen jaren managerschap. Hij is daarmee een stuwende kracht achter veel topartiesten.

Wende: Ze krijgt de Buma Gouden Harp voor het behoeden voor de vergetelheid van een compleet genre, de chansons, en voor haar baanbrekende werk om de kleinkunst zichtbaarder te maken voor een groter publiek.

Colin Benders: Hoe succesvol kan een debuutjaar zijn? Afgelopen jaar stak het Kyteman-project met kop en schouders boven de anderen uit. 2009 was van Kyteman en zijn Hiphop Orkest.

Giovanca: Het publiek hoort een volgroeide vocaliste die vaak een optimistisch toon aanslaat en de R&B een eigen richting geeft. Er is een mooie muzikale toekomst voor haar weggelegd.

Bertolf: De jury van de Buma Zilveren Harpen kent Bertolf de harp vooral toe vanwege de kwaliteit van zijn liedjes. De jury ziet in Bertolf een componist en tekstschrijver met een grote toekomst.

Buma Harpen Gala is een initiatief van Buma Cultuur. Buma Cultuur is opgericht door Buma/Stemra om Nederlandse muziek te promoten in binnen- en buitenland. Buma Cultuur organiseert, financiert en sponsort talrijke muziekevenementen, zoals Amsterdam Dance Event, ADE Next, Buma Harpen Gala, EuroSonic Noorderslag, Jazzdag en Toonzetters. Daarnaast draagt Buma Cultuur bij aan de Nederlandse muziekexport door het ondersteunen van dutchsound.nl en musicXport.nl. Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs in Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar leden wereldwijd. Naast het innen en uitkeren van rechtengelden voor muziekauteurs stimuleert en ondersteunt Buma/Stemra de ontwikkeling van nieuw talent.